Борислав Маљеновић представио свој умјетнички рад на изложби у Добоју: Цртање је природан поредак ствари

Бранислав Предојевић
Борислав Маљеновић представио свој умјетнички рад на изложби у Добоју: Цртање је природан поредак ствари

ДОБОЈ - Умјетнички радови Борислава Маљеновића, цртача стрипова, илустратора и професора енглеског језика и књижевности у сриједу навече представљени су у галерији добојске Народне библиотеке, а посјетиоци су имали прилику да уживају у радовима који су настали током протекле деценије.

Прва самосталну изложбу у каријери овог врло свестраног умјетника, приредио је Драган Мићић, библиотекар-савјетник Народне библиотеке Добој, како би се на неки начин направила рекапитулација Маљеновићевог креативног рада и одрастања од почетника до озбиљног умјетника, а која се сакривена од ширег дијела јавности одвија већ годинама широм Српске и региона.

Сама изложба обухвата највећи дио његовог цртачког опуса у посљедњих десет година уз уочљиве промјене и напредак у стилу рада у том периоду. Такође, изложба садржи стрипове и стрип часописе, односно дјела неколико великих мајстора стрипа који су, директно или индиректно, утицали на цртачки развој Маљеновића, који каже да је свијет стрипа и цртања за нега просто природан поредак ствари.

- Откад знам за себе стрипови су ми били у видном пољу и надохват руке. Припадам генерацији којој је стрип, између осталог, био један од главних видова разоноде. Сматрам се срећним што је та разонода временом прерасла у нешто више и трајније. Мислим да нека конкретна иницијална каписла, неки конкретан преломни тренутак није ни постојао. Данас, гледајући из овог угла, мени моја трансформација из љубитеља и читаоца у цртача стрипова више личи на природан поредак ствари - рекао је он за “Глас Српске”.

Маљеновић каже да је цртао од малих ногу, али да је прошло много времена када је ослободио свој рад од људи који су утицали на њега како би постао озбиљан аутор.

Тај тренутак се десио када су други аутори стрипа почели да препознају његов стил рада, али да је требало много рада, како би сва своја занимања попут стрип цртача, илустратора, преводиоца, лектора и професора енглеског језика помирио у једну цјелину а да притом његов приватни живот не трпи.

- Као и код сваког другог породица је увијек приоритет. Са школским обавезама је лако - добијеш распоред часова, припреми се за наставу и ради!! Четрнаест година стажа и искуства у просвјети помаже! Што се тиче мојих цртачко-преводилачко-лекторских обавеза цртање увијек има предност. Превођења и лекторисања се прихватам онолико колико ми то дозвољавају већ поменути послови и обавезе. Истина, један дужи период сам себи сам правио проблем јер сам, усијана глава и арогантан какав јесам, прихватао више послова него што могу да завршим у неком пристојном року. Лекција научена. Приоритети паметније сложени и сада ствари сјајно функционишу - каже Маљеновић.

Током рада цртао је стрипове, плакате, илустровао бројне књиге попут “Малог принца”, Антоана де Сент-Егзиперија или “Теодора” Предрага Бојиновића, али један од највећих комплимената на рачун његовог дјела јесте чињеница да ученици фантастично реагују на умјетност свог професора.

- Моји ученици су сјајни клинци! Многи од њих су невјероватно талентовани млади писци, цртачи, сликари и музичари. Углавном су пријатно изненађени, на тренутке чак одушевљени, када схвате да њихов професор умије добро да ради и нешто друго осим што њима досађује на настави! Фантастични су - каже свакако један од најталентованијих професора у свијету стрипа Републике Српске.

Добој

Маљеновић је рођен у Добоју и према његовим ријечима свјестан је старе пословице да нико није постао пророк у свом мјесту, али свеједно је поносан што се његова прва умјетничка изложба дешава у његовом родном граду.

- Срећан сам и задовољан кад год се у мом граду догађа нешто лијепо, креативно, културно-умјетничко, спортско, хумано, добро и здраво на било који начин. Што се тиче моје прве самосталне изложбе, бескрајно сам срећан што се одржава управо у мом родном граду, прије свега због тога што сам то незаборавно искуство могао да подијелим са гомилом мени драгих, феноменалних људи - наводи Маљеновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана