Боњо Лунгов: Лут фест има завидну прошлост, али и свијетлу будућност

Срна
Боњо Лунгов: Лут фест има завидну прошлост, али и свијетлу будућност

"Велика ствар је 18. рођендан жЛут фестаж, пошто мали број фестивала у данашње вријеме може да издржи да толико буде актуелан и опстане. То је велико постигнуће, не само за организатора жФорум театарж и породицу Митрић, него и за овај град /Источно Сарајево/, за Републику Српску", рекао је Лунгов у интервјуу за Срну.

Он каже да овај фестивал доживљава као подвиг, јер зна колико је тешко и захтјевно организовати било који фестивал, па још интернационалног карактера и високог умјетничког нивоа.


Према његовим ријечима, то је посебно тешко данас када су сви, укључујући и позоришта у Бугарској, као и друга у региону, суочени са озбиљним економским и финансијским проблемима.

"Овај фестивал и поред свега напредује веома добро. Идеја да се на овај начин, креативно и едукативно, окупи што већи број дјеце заиста је одлична, а то је показао рођендански бал, прави мали карневал, маскенбал, на којем је било више од 1.000 малишана овог дивног града, што се не виђа баш често у другим градовима", наглашава Лунгов.

Комплетан програм, укључујући и богат пратећи програм са креативним радионицама и мастер класом посвећеним изради марионета и раду с луткама, каже Лунгов, показују и доказују висок степен одговорног и иновативног приступа организацији овог фестивала.

"Много ми се допала конекција дјеце и других учесника и током представа, као и на мастер предавању посвећеном трансформацијима код импровизоване лутке, у чему је кључну улогу одиграо мој млађи колега из Бугарске доктор Константин Каракостов", рекао је Лунгов.

Он подвлачи да не може а да не помене и изузетан осјећај публике за све представе, мада је ријеч о малишанима што, како је рекао, показује да се у школама и вртићима у овом граду заиста вриједно и квалитетно ради са дјецом.

"Организаторима 'Лут феста' дајем највишу оцјену за све оно што су урадили и раде на развоју луткарства у Републици Српској и БиХ, тим прије јер сам још од раније, и као режисер, и учесник Фестивала, те сада као предсједавајући жирија, био у прилици да сагледам све аспекте ове јединствене дјечије манифестације која на најбољи начин афирмише свијет лутака и дјечије маште", поручује Лунгов.

Он сматра да је напредак Фестивала видљив и по позориштима који долазе са разних меридијана и која свако на свој оригиналан начин говоре о универзалним умјетничким вриједностима.

"Мислим да је веома важно то што овај Фестивал није рађен по шаблону, него се заснива на изузетно креативном и иновативном принципу, који прате модерне стандарде и трендове у овој области стваралаштва за дјецу", каже предсједник жирија.

Лунгов је подсјетио и на велику подршку коју је овај фестивал заслужено уживао за живота покојног професора Радослава Лазића, који је својим научним радом и стручним дјеловањем оставио неизбрисив траг, дубоко утиснут у странице историје луткарства на овим просторима.

"Надам се да ће директор 'Лут феста' Витомир Митрић, у складу са реалним могућностима, истрајати и наставити пут развоја луткарства на који је указао и који је у доброј мјери трасирао управо професор Лазић, а ја у то не сумњам", рекао је Лунгов.

Он је позвао све надлежне институције и појединце да подрже, не само овај фестивал, него и све друге квалитетне културне манифестације на подручју града Источно Сарајево, посебно оне које су достигле међународни реноме.

Лунгов додаје да ће од тога највише користи имати грађани, односно њихова дјеца која заслужују цивилизовану, лијепу и перспективну будућност на овим просторима.

Лунгов је рекао да су одигране представе имале висок квалитет, али је ипак издвојио два позоришта која су, према његовом мишљењу, показала највише ове године на рођенданској смотри у Источном Сарајеву, а то су Завод федерације Љубљана и Гледалишче "Глеј" из Словеније и Дечје позориште Суботица.

Осамнаести "Лут фест 2017" одржан је од 1. до 6. октобра у Источном Сарајеву, а Стручни жири Фестивала Гран при скулптуру Златна анима "Радослав Лазић" за најбољу представу додијелио је представи "Ивица и Марица", Дечјег позоришта Суботица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана