"Бонели" објавио специјално издање поводом осам деценија издавања стрипова: Сви јунаци у једној књизи

Бранислав Предојевић
"Бонели" објавио специјално издање поводом осам деценија издавања стрипова: Сви јунаци у једној књизи

МИЛАНО - Легендарна издавачка кућа "Серђо Бонели едиторе" објавила је књигу под називом "Серђо Бонели едиција: 80 година стрипова".

Ово специјално издање пратиће историју италијанског стрип издавача кроз збирку есеја и илустрација. Сама књига настала је у оквиру изложбе "Бонелијева прича - 80 година стрипова" која је тренутно актуелна у Милану. Књигу је уређивао дугогодишњи сарадник издавачке куће Грацијано Фредијани уз помоћ бројних аутора који су радили за овог издавачког гиганта.

Писац Ђанлуиђи Бонели је 1941. године основао редакцију издавачке куће "Audace", коју је прво водила његова бивша супруга Теа Бертаси, а потом њихов син Серђо. Мали породични бизнис након Другог свјетског рата постаје велики захваљујући Тексу, Загору, Капетану Микију, Великом Блеку, Дилану Догу и многим другим веома популарним стрип јунацима. Осамдесет година касније, компанија "Бонели" је фабрика стрип снова, која је освојила генерације читалаца широм Италије и остатка свијета. Ово луксузно издање посебна је прилика за упознавање неких од најпознатијих личности и најпопуларнијих сага у историји италијанског стрипа.

Кроз књигу пратимо прва издања фирме "Бонели", јефтине петпарачке крими и вестерн стрипове, полузаборављене хероје који су анимирали киоске четрдесетих и педесетих попут остварења "Фриско Бил", "Плутос", "Три Била", "Рио Кид", "Црни Витез", "Јума Кид", "Ел Кид", "Хондо" и "Кочиз". Током педесетих година госпођа Бонели се заузела за стварање новог формата на основу некадашњег "каиш" формата. Тако је настао нови стандардни формат који се и данас зове "Бонели формат", а који је био мањи у односу на дотадашњи, користи се црно-бијела техника, са причама од 98 до 300 страница. Прави романи-стрипови. Књига открива прве озбиљне успјехе са стрипом 1948. године, путем вестерна "Текс Вилер" (који је 2018. прославио 70 година), затим симболом куће Загором (који слави 60 година). Почетком шездесетих година улогу уредника преузео је Серђо Бонели, који је већ био активан као сценариста ("Мали ренџер", "Загор") под псеудонимом Гвидо Нолита. Његов јунак "Мистер Но" је рођен 1975. године и његов лик савршено се уклопио у промјене прилика у култури. Он је модеран и циничан, мало је херој, мало антихерој, и није патетичан, што је најбитније. Ту су култни вестерн за одрасле "Кен Паркер" (творци су Ђанкарло Берарди и Иво Милацо), храбри археолог "Марти Мистерија" и "Дилан Дог", поп икона која на киосцима траје већ 35 година. Уз њих иде и преглед релативно новијих јунака попут Јулије, Дампира, Нејтана Невера и других. Не заборављајући ни најновије успјехе попут стрипа "Драгонеро" и нове продукције "Бонелли Цинематиц Универсе", попут телевизијске серије посвећене "Дампиру", међународном догађају компаније "Бонели", рађеном у копродукцији са компанијама "Брандон Бок" и "Игл пичкрс".

Књига ће бити објављена у тврдом повезу, формата 25x30 цм и на 386 страна ће провести читаоце кроз претходних осам деценија ове издавачке куће.

Регион

Осим италијанског тржишта, "Бонелијеви" стрипови су највећу популарност стекли на простору бивше Југославије, или како се то данас популарно зове, балканског региона.

У издању новосадског "Дневника" 1968. године кроз едиције "Златни стрип" и "Лунов магнус стрип" почело је објављивање "Текса", потом и "Загора" и осталих јунака едиције "Бонели", који су и данас, 53 године касније, остали најпопуларнији стрип јунаци на овом простору, надживјевши чак и државу у којој су излазили.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана