Бојић: Без српског језика и ћирилице нема српског идентитета

Срна
Бојић: Без српског језика и ћирилице нема српског идентитета

БАЊАЛУКА - Без српског језика и употребе ћирилице нема српског идентитета, изјавио је вечерас предсједник Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ “Просвјета” Бањалука Јеленко Бојић на промоцији књиге “Српски просветитељи” чији је приређивач.

“То је оно основно што сви морамо да знамо. Ми ово актуелизујемо онда када дођу неке изузетне ситуације, као што је био случај када смо морали да доносимо законе и прописе којима се обавезујемо на употребу српског језика и писма”, рекао је Бојић новинарима у Бањалуци.

Бојић је навео да су у књизи, која је сачињена као својеврсна народна читанка и образовна сликовница на занимљив, разговјетан и привлачан начин представљени живот и дјело утемељивача српске писмености, културе и духовности Ћирила и Методија, Светог Саве, Доситеја Обрадовића и Вука Караџића.

Рецензент књиге Боривоје Милошевић рекао је новинарима да Ћирило и Методије, Свети Сава, Доситеј Обрадовић и Вук Караџић сваки за себе и сви заједно у временима и епохама у којима су живјели и стварали представљају истинске стубове српске и шире посматрано југословенске и јужнословенске или словенске духовности, писмености и културе.

“Важно је да ова књига излази баш у издању Српског просвјетног и културног друштва жПросвјетаж Бањалука у предвечерје једног великог јубилеја, јер се идуће године обиљежава 120 година од оснивања жПросвјетеж која је вијек и 20 година уназад најважнија српска културна институција у БиХ”, истакао је Милошевић.

Члан Градског одбора СПКД “Просвјета” Бањалука Лука Кецман рекао је новинарима да презентација ове књиге представља заврштак једног великог пројекта којег је радио овај Одбор.

“Са овом књигом се заокружује двогодишњи мандат нашег предсједника Јеленка Бојића, врло успјешан рад прије свега у оживљавању Градског одбора жПросвјетеж”, истакао је Кецман.

Он је рекао да је захваљујући раду Бојића, Одбор дошао први пут до простора и до мноштва неких манифестација, а једна од њих је “Кочићева сцена школска”.

Књига је представљена у Академији наука и умјетности /АНУРС/ Републике Српске у Бањалуци, у присуству директора Републичког педагошког завода Предрага Дамјановића, чланова СПКД “Просвјета” Бањалука, радника из области просвјете и културе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана