Богат такмичарски и пратећи програм "Првог кадра" у Источном Сарајеву: Документарци и цртаћи пред публиком

Александра Глишић
Богат такмичарски и пратећи програм "Првог кадра" у Источном Сарајеву: Документарци и цртаћи пред публиком

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - У такмичарском дијелу 13. Међународног филмског фестивала "Први кадар" у Источном Новом Сарајеву јуче су приказана четири документарна филма, а у оквиру пратећег програма одржане су пројекције најбољих анимираних филмова за дјецу.

На репертоару фестивала јуче су били и филмови који су настали на радионицама Продукције "Први кадар".

Документарци који су приказани у такмичарском дијелу су "Све за вољом" Нерминке Емрић из БиХ, "Заробљени у строју" Леона Ризмаула из Хрватске, "Електрични оргазам за људе будућности" Марије Вукић из Србије и "Семи Хумид", чији су аутори Луиса Мело и Винцијус Фраин из Португалије, односно Бразила.

Декан Академије умјетности редитељ Драган Елчић био је предавач на Филмској школи "Првог кадра" - Do­kMas­ter­Klas, а програм је обухватио и његов документарни филм "Радо иде Србин у војнике". У фестивалском програму је и промоција књиге "Милена Дравић или кључ снова" ауторке Аните Панић.

У Културном центру Источно Ново Сарајево у четвртак увече је, након тродневног програма у Зворнику, музичко-филмским програмом отворен други дио фестивала "Први кадар".

Учеснике, госте и посјетиоце свечане церемоније отварања фестивала у Источном Сарајеву у име Владе и Министарства просвјете и културе РС поздравила је виши стручни сарадник у министарству Добринка Максимовић, истичући да "отвара врата најзначајнијег филмског фестивала у Републици Српској".

Она је подсјетила да је Република Српска усвојила Стратегију развоја културе с циљем да прокламовани принцип децентрализације представља добру основу за развој културе на цијелом подручју Српске.

- Са развојем фестивала развија се и овај град и његова филмска публика, што је изузетно битно за цјелокупан развој кинематографије у Српској. И сам мото овогодишњег "Првог кадра" - "Да не види зло", инспирисан је дијелом народном пословицом, а другим дијелом тематским оквирима филмских остварења са задатком да кроз филм, као медијум и умјетност, промовише позитивне вриједности и врлине као и позитиван став према свијету око нас - казала је Максимовићева.

Ријечи добродошлице учесницима "Првог кадра" упутио је и начелник општине Илиџа Маринко Божовић који је пожелио да ова јединствена умјетничка манифестација траје још дуго на понос Источног Сарајева.

Он је потврдио подршку локалне заједнице на чијем је челу и будућим пројектима Продукције "Први кадар", уз жељу да Источно Сарајево ускоро добије и позориште са професионалном сценом и пратећом опремом.

Кандидат за "Оскара"

У оквиру свечаног програма одржаног у четвртак увече у Источном Сарајеву наступила је плесна група "Ника" из Сокоца. Исте вечери приказан је документарац "Огледало Америке" Артура Балдера, који је номинован за "Оскара" и кратки играни филм "Ас Траинс го бy" Александра Вујовића.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана