Благојевић: Наставља се политика ћутања на уништавање српске имовине

Срна
Благојевић: Наставља се политика ћутања на уништавање српске имовине

ДОБОЈ - Предсједник Завичајног удружења “Завидовићана” са сједиштем у Добоју Зоран Благојевић рекао је да надлежни федерални органи настављају политику ћутања на континуирано уништавање српске имовине на подручју општине Завидовићи и игноришу позиве овог удружења да се одржи састанак и пронађе добра воља да се побољша безбједносна ситуација.

Благојевић је рекао да су поводом провале у три повратничке куће на подручју Стога, које су се десиле у суботу, 24. јула, из Удружења доставили захтјев локалној власти и полицијској станици у Завидовићима, као и представницима МУП-а Зеничко-добојског кантона, да се одржи заједнички састанак на којем би се разговарало о побољшању безбједносне ситуације и заштити имовине Срба, али да одговор нису добили.

“На подручју Завидовића нити један одсто повратничких кућа није обновљен, а и оно што јесте, обијано је више пута”, истакао је Благојевић.

Он је изразио незадовољство што се у пракси спроводи политика дуплих стандарда када је ријеч о повратницима.

“Док град Добој у Републици Српској максимално улаже у обнављање повратничких муслиманских и хрватских кућа, као и путне и друге инфраструктуре, у Федерацији БиХ је и оно мало имовине што Срби обнове својим средствима предмет континуиране пљачке, без институционалне подршке и воље да се одговорни санкционишу”, указао је Благојевић.

У федералној општини Завидовићи недавно је проваљено у три повратничке куће у насељу Стог и украдена је бијела техника, алат и други предмети, а на објектима причињена значајна материјална штета.

Један од оштећених Мирко Блашковић тада је рекао Срни да је, осим у његову и кућу његовог покојног оца, проваљено и у кућу породице Лукић.

Блашковић је истакао да је штета огромна јер су, између осталог, украдени фрижидери, бијела техника, ситни и крупни алат, а у унутрашњости куће и помоћних објеката причињена знатна оштећења.

Он је навео да су провалници користили сјекире и друге предмете с обзиром да је кућу заштитио блиндираним вратима, као и прозоре у приземљу, али да је све то очито неуспјешно.

Према његовим ријечима, провале је извршило више лица, а полиција је обавила увиђај.

Блашковић је рекао да је ово “кап која је прелила чашу” и да све мање вјерује у безбједност имовине, упркос неубједљивим обећањима и увјеравањима полиције да предузимају све да се спријече овакве ситуације.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана