Бјелошевић: Одласком Даре Секулић одлази и трпељиви свијет спреман на праштање

Срна
Бјелошевић: Одласком Даре Секулић одлази и трпељиви свијет спреман на праштање

БАЊАЛУКА - Предсједник Удружења књижевника Републике Српске Предраг Бјелошевић рекао је Срни да одласком пјесникиње и хероине српског народа Даре Секулић дефинитивно одлази онај тихи, трпељиви свијет спреман на праштање, али не и на заборав.

Бјелошевић је напоменуо да је животни пут Даре Секулић, једне од најзначајнијих српских, босанскохерцеговачких и југословенских пјесникиња друге половине двадесетог и почетка двадесетпрвог вијека, од рођења па до смрти, могао да се окарактерише као пут вјечног прогнаника у своме.

“Рођена је 1930. године у Кордунском Љесковцу, тадашњој Краљевини Југославији, у Банији, а већ 1942. године остаје без свог огњишта и родитеља које убијају усташе Независне државе Хрватске”, рекао је Бјелошевић.

Он је навео да послије рата Дара Секулић одраста по домовима за сирочад, мијењајући мјеста боравка у више градова тадашње Хрватске, да би се 1953. године настанила у Сарајеву, гдје до 1992. године објављује бројне књиге поезије и стиче највише мјесто у свијету БиХ и југословенске књижевне елите.

“Своју личну и породичну трагедију дубоко носи у себи и у пјесмама, пјевајући своју тугу као болну опомену посрнулом човјечанству”, рекао је Бјелошевић.

За вријеме ратног вихора у БиХ, каже Бјелошевић, Секулићева се као прогнаник из Сарајева од 1992. године потуца са троје унучади у Новом Саду и на Косову и Метохији, гдје јој животно уточиште даје друга српска хероина, пјесникиња Даринка Јеврић.

“Власти у Сарајеву јој 2002. године враћају стан, те ће у њему провести остатак живота, повучено, без жеље да активно учествује у јавном животу. Одлази тек на понеко књижевно вече, најчешће у организацији Културног центра и жЛутфестаж у Источном Сарајеву, или на уручење неке значајне књижевне награде”, рекао је Бјелошевић.

По повратку из прогонства, додао је он, Дара Секулић није била члан ниједног удружења књижевника у БиХ.

“Остаће да живи у нашем сјећању и својим књигама као истински пјесник и примјер поносног, достојанственог човјека”, рекао је Бјелошевић.

Српска пјесникиња Дара Секулић преминула је синоћ у Сарајеву у 91. години.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана