Без свечаног уручења награде “Лазар Трифуновић” и признања ДИУС-а

Срна
Без свечаног уручења награде “Лазар Трифуновић” и признања ДИУС-а

БЕОГРАД - У Београду данас умјесто традиционалне свечаности уручења Награде “Лазар Трифуновић” и Признања Друштва историчара уметности Србије (ДИУС) за 2020. годину, које је добила и историчар умјетности из Републике Српске Сарита Вујковић, премијерно су приказани кратки документарно-умјетнички филмови.

Награда “Лазар Трифуновић” за 2020. годину додијељена је равноправно историчару умјетности Софији Миленковић и музејској савјетници Гордани Станишић, а признање Друштва историчара уметности Србије добили су такође равноправно Сарита Вујковић за 30. Меморијал Надежде Петровић у Чачку и ауторски тим изложбе “Рефлексије нашег времена: Аквизиције 1993-2019” у Музеју савремене уметности у Београду.

Награда “Лазар Трифуновић” и признање Друштва историчара уметности Србије се сваке године додјељује стручњацима са простора Србије, а ове године има посебну важност и у чињеници да је награђена Сарита Вујковић, историчар умјетности из Републике Српске.

Вујковићева је истакла да је изузетна привилегија бити носилац овог значајног признања, које је велики подстицај за професионални рад, нарочито због тога јер долази од колега историчара умјетности из Србије.

“То је за мене као историчара умјетности из Републике Српске заиста посебна част”, поручила је Вујковићева овим поводом у изјави објављеној на сајту Културног центра Београда.

На Јутјуб каналу Културног центра Београда, умјесто уручења награда, приказани су кратки документарно-умјетнички филмови “Дијалог о колажу” (1965) и “Реквијем у сивом” (1963), као и емисија “Акција и конструкција” из серијала Сликарски правци 20. вијека, за које је познати српски историчар умјетности Лазар Трифуновић, по којем награда носи име, писао сценарија.

Филмови су из Архива Југословенске кинотеке и Архива РТС-а, а након премијере ће бити доступни за гледање, наредних седам дана.

Традиционално Награда “Лазар Трифуновић” и признање Друштва историчара уметности Србије се уручују 14. јануара у Културном центру Београда, на дан рођења значајног историчара умјетности и критичара Лазара Трифуновића, својевремено најмлађег директора Народног музеја, плодног публицисте и професора историје умјетности 20. вијека на Филозофском факултету у Београду.

Награда “Лазар Трифуновић” састоји се од плакете са ликом професора Трифуновића, новчаног износа и изложбе коју лаурет приређује у оквиру циклуса “Критичари су изабрали” у Ликовној галерији Културног центра Београда, а Признање Друштва историчара уметности Србије садржи диплому тог струковног друштва и новчани износ.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана