Бесплатни умјетнички садржаји на интернету: Балет, опера, драма, серије и књиге онлајн

Александра Глишић
Бесплатни умјетнички садржаји на интернету: Балет, опера, драма, серије и књиге онлајн

Умјетници и институције културе широм свијета ујединили су се у жељи да публици омогуће бесплатне онлајн програме у доба када је у свијету пандемија вируса корона.

Љубитељи умјетности имају прилику да дођу до квалитетних садржаја међу којима су представе, филмови, серије, изложбе, музички наступи…

Иницијатива #umetniciprotivkorone 

Предсједник Свјетске организације пантомимичара Марко Стојановић позвао је јавност да подржи интернет иницијативу #umetniciprotivkorone  чији циљ је да омогући бесплатне умјетничке и образовне садржаје за све који су у изолацији.

- Како је “Фејсбук” вероватно најраспрострањенија друштвена мрежа на свету, направили смо јавну групу под називом #umetniciprotivkorone  и позивамо све уметнике да у њој објављују своје бесплатне уметничке и образовне фото, видео и аудио садржаје, али и на другим мрежама са “тарабом” односно хештегом #umetniciprotivkorone  - навео је Стојановић.

Он поручује да умјетници нису љекари, али јесу “доктори” за душу.

- У тренуцима кризе није довољно да спасемо само тело, морамо и душу. Још једном позивам све уметнике да овде бесплатно објаве своја уметничка дела и часове своје уметничке специјалности са свима који су у изолацији, карантину и са свима другима - поручује Стојановић.

Београдски театри

Управа Народног позоришта у Београду одлучила је да обрадује све своје посјетиоце, којима је због мјера сузбијања епидемије вируса “ковид 19” ускраћена прилика да присуствују представама ове установе.

Како су навели на својим званичним профилима на друштвеним мрежама, сви заинтересовани ће током предстојећих седмица моћи да прате представе путем интернета, и то потпуно бесплатно.

- Гледајте нас онлајн - Народно позориште у Београду поводом прекида играња представа пред публиком, најављује бесплатно гледање оперских, балетских и драмских представа - написали су из овог позоришта.

Такође, сви љубитељи позоришта могу да се путем “Фејсбук” странице београдског “Атељеа 212” улинкују на сајт РТС-а у вечерњим терминима, када се иначе играју представе, и погледају снимке које је Јавни сервис направио током посљедњих 50 година, поручили су из овог позоришта.

Холивудска продукција

Хрватски стриминг сервис   Pickbox NOW  омогућио је бесплатно коришћење своје услуге широм региона како би олакшао грађанима период кризе настале због епидемије вируса корона.

Све серије, филмови и документарне емисије доступне су неограничено на подручју Хрватске, Србије, БиХ, Словеније, Сјеверне Македоније и Црне Горе, саопштено је. За приступ свим садржајима из понуде довољна је само регистрација, без уноса података за плаћање, и то било на сајту pickbox.tv или на апликацији  Pickbox NOW .

На тај корак су се одлучили како би у овој неочекиваној ситуацији дали свој мали допринос заједници, а преко својих профила на “Фејсбуку” и “Инстаграму” апелују на све друге појединце и компаније на солидарност, одговорно понашање и помоћ друштву.

 Pickbox NOW , иначе, нуди избор филмова и серија из холивудске и европске продукције путем онлајн услуге видеа на захтјев и путем понуде одабраних телеком оператера у Хрватској, Србији, Словенији, Македонији, БиХ и Црној Гори.

Фестивал “Мој драги карантин”

Селектори фестивала Кан, Берлин, Венеција, Локарно, Талин и многи други, окупили су се око Фестивала кратког филма “Мој драги карантин” који се у потпуности одвија на интернету и има циљ да прикупи новац за “Љекаре без граница” и независне институције и раднике у култури којима је у доба корона вируса неопходна финансијска помоћ, саопштили су из Филмског центра Србије.

У свјетлу тренутне ситуације са вирусом “ковид 19”, многи фестивали и филмски догађаји широм свијета су одгођени или отказани. Међу њима су и значајни фестивали кратког филма у Глазгову, Познању, Копенхагену, Тексасу, Њујорку и Висионс ду Реел у Ниону.

Као одговор на ове догађаје, нови фестивал кратког филма под називом “Мој драги карантин” почео је 16. марта на платформи “Тalking Shorts” с циљем да прикупи новац за оне који се боре против вируса и људе и организације погођене овом ситуацијом.

Иницијатор фестивала је Енрико Ванучи, савјетник Венецијанског међународног филмског фестивала за кратки филм и селектор “Torino Short Film Market”, који је тренутно у карантину у Италији.

- Док сам сједио у присилној изолацији код куће и пратио развој догађаја, дошао сам на идеју да започнем онлајн фестивал кратког филма о тренутној ситуацији како бисмо прикупили новац за здравствене раднике који се боре против вируса. Фестивал кратког филм “Мој драги карантин” представља наш покушај да наставимо да радимо оно што волимо - да бирамо и приказујемо публици сјајне кратке филмове - истовремено прикупљајући средства за неколико удружења којима је већ, или ће ускоро бити, потребно више новца да би функционисала и спасла још људских живота - казао је Ванучи.

Фестивал је окупио професионалце из свијета кратког филма који бирају филмове на тему дистопије, међу којима су селектори фестивала као што су Кан, Берлин и Локарно.

Половина новца који донирају гледаоци намијењена је “Љекарима без граница”, а других 50% институцијама и радницима у култури који су погођени посљедицама вируса и који ће наредних мјесеци и година имати велике организационе и финансијске потешкоће.

“Загребдокс” платформа

Међународни фестивал документарног филма “Загребдокс” недавно је одгодио своје 16. издање због пандемије вируса корона, али је дио програма намијењен филмским професионалцима организовао од 15. до 23. марта, и то у онлајн окружењу. Поред радионице, која се одржава онлајн, мијења се и сам формат Pitching форума који је први пут одржан уз помоћ вишеструких онлајн платформи, што полазницима отвара нове креативне могућности да представе властите пројекте.

Током радионице ментори детаљно пролазе кроз редитељске и продуцентске аспекте свих пројеката; развијају се синопсиси и трејлери, разрађују буџети и пружају савјети о могућим начинима финансирања, а посебна пажња посвећује се раду на презентацији и што ефикаснијем представљању пројеката потенцијалним финансијерима и партнерима.

У новонасталим околностима, у којима програм фестивала није могуће одржати као јавно окупљање, свим учесницима програма омогућено је да своје пројекте развију те их, упркос ситуацији, представе међународном панелу, саопштили су организатори.

Музеји и галерије

Онлајн платформа Google Arts&Culture омогућава виртуелни обилазак више од 500 музеја и галерија широм свијета. Међу њима су Британски музеј у Лондону, Гугенхајм музеј у Њујорку, Национална умјетничка галерија у Вашингтону, Музеј Ван Гога у Амстердаму.

Изложбени простори Галерије Матице српске у Новом Саду затворени су за посјетиоце, али ће се зато током наредног периода преселити у виртуелни простор.

Ова галерија нуди нов садржај кроз кампању “С вама код куће” у жељи да свим љубитељима умјетности боравак у изолацији учини “културнијим”.

- Публика различитог узраста и интересовања имаће могућност да ужива у нашим музичким предлозима за родитеље и њихове бебе у оквиру пројекта “Одрастање уз уметност”, да учествује у нашем “уметничком изазову”, погледа видео-вођења кроз актуелну изложбу и сталне поставке - најавили су из галерије.

Виртуелна тура кроз изложбу “Иван Мештровић (1883 - 1962)” доступна је свима на сајту Народног музеја у Београду.

Кустос Народног музеја Лидија Хам Хам најавила је да је то тек почетак виртуелних вођења кроз ризницу Народног музеја у Београду.

Народна и универзитетска библиотека РС

Народна и универзитетска библиотека РС неће радити са корисницима до 31. марта. Сервиси ће функционисати онлајн. Додјела УДК броја за чланке [email protected] , додјела DOI броја [email protected] , аналитичка обрада чланака [email protected] , израда CIP-а и додјела ISBN броја [email protected] , међубиблиотечка позајмица [email protected] , информације у вези са стручним испитом у библиотечко-информационој дјелатности [email protected]  и [email protected] .

Стручни испит у библиотечко-информационој дјелатности заказан у прољећном (мајском) року 2020. године отказан је и помјерен за јесењи (новембарски) рок. Све пријаве које пристигну до 24. марта биће важеће за новембарски рок.

За најмлађу публику

Позоришта за дјецу у региону обезбиједила су најмлађима да гледају представе на интернету док трају мјере за сузбијање ширења вируса корона.

Градско позориште у Подгорици емитоваће два пута седмично на свом “Јутјуб” каналу представе са Луткарске и Драмске сцене за дјецу.

Ту праксу започело је 14. марта представом “Пинокио” према тексту Јелене Мијовић, у режији Снежане Тришић. Ово позориште ће емитовати неке од најзначајнијих наслова за дјецу и младе са свог постојећег репертоара.

И Лутковно гледалишче Љубљана приказаће наредних дана неке од својих најуспјешнијих представа на интернету. Прве међу њима су представа “Вихор у глави” за тинејџере и њихове родитеље, те представа за дјецу “Ти ловиш”.

Списак представа које је могуће гледати на сајту Лутковног гледалишча и на друштвеним мрежама биће наредних дана допуњаван.

- Вјерујемо да ћемо малишанима уљепшати дан и да ћемо их задржати код куће - саопштило је ово позориште.

Такмичење малишана у креативности

Дечји културни центар Београд расписао је умјетнички конкурс за дјецу и младе “Нема фрке уз унуке”, посвећен бакама и декама.

- Драга децо, постоји много начина да загрлимо своје баке и деке иако нисмо поред њих. Хајде да их грлимо својим речима, нотама, бојама и кадровима. Позивамо вас да будете у креативној комуникацији тако што ћете учествовати на конкурсу који је инспирисан бакама и декама. Љубав никад није у изолацији и самоћи! Покажимо је својим стваралаштвом! - поручио је директор Дечјег културног центра Београд Драган Марић.

Конкурс, на којем могу учествовати дјеца и млади узраста од три до 18 година у земљи и дијаспори, обухвата литерарне, ликовне и видео радове, као и такмичење у пјевању пјесама постављених на “Јутјуб” каналу ДКЦБ.

Поезију, прозу, фотографије ликовних радова, видео-клипове, као и снимке отпјеваних пјесама учесници могу послати на и-мејл [email protected]  и на “Фејсбук” групу са хештегом #kreativnadecazabakeideke.

Најбољи радови, које ће одабрати стручни жири, биће објављени на сајту. Сваке седмице Дечји културни центар Београд дариваће једног креативца музичким издањима и књигама из своје продукције.

У Ермитажу виртуелна шетња  пет и по сати 

Компанија “Епл” је објавила видео из музеја Ермитаж у Санкт Петербургу који траје скоро пет и по сати те је свим љубитељима умјетности, који због епидемије вируса корона нису у могућности да путују, омогућила да уживају у виртуелној шетњи.

Током ове својеврсне туре Ермитажом могу да се виде луксузне просторије некадашње царске палате, ходници са умјетничким дјелима на сваком кораку, чак 43 галерије са дјелима старих мајстора као што су Рембрант, Каравађо, Рафаел и Рубенс, неколико плесних тачака у великим салама овог здања и, на крају, концерт ансамбла руског композитора Кирила Рихтера.

Музика за све генерације

Београдска филхармонија поклања свој дјеци и њиховим родитељима музичке програме за најмлађе који се могу пронаћи на сајту институције, умјесто концерата за школарце који су били планирани за другу половину марта, саопштено је из Филхармоније.

- Сви једва чекамо да се видимо поново, али сада је најважније бити одговоран према себи и другима. Филхармонија ће у наредном периоду на овај начин поклањати своје садржаје и поручујемо својој драгој публици - остани код куће и слушај музику - каже директор Иван Тасовац.

На сајту Филхармоније могу се пронаћи линкови на којима се налазе музичка аудио-бајка “Вештица и маестро”, као и композиције у издању и извођењу Београдске филхармоније за “Мој први ЦД класичне музике” - “Карневал животиња” и “Пећа и вук”.

“Мој први ЦД класичне музике” је Београдска филхармонија издала 2017. године.

Наратори у чувеној композицији “Пећа и вук” Сергеја Прокофјева су познати тандем Горица Нешовић и Драган Илић, а заједно са филхармонијским оркестром у извођењу “Карневала животиња” Камија Сен-Санса учествује клавирски “ЛП Дуо”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана