Бергам: Као дијете се радујем кад облачим костиме

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Гошћа нове епизоде видео серијала "Тањуг Рефлектор" била је глумица Марија Бергам која је говорила о представама "Две жене и један рат", "У чељустима медведа" и зашто воли улоге епохе.

Бергам је рекла да има привилегију да у Дому Јеврема Грујића игра представу "Две жене и један рат" са Вјером Мујовић, по тексту Јелене Кајго и режији Алека Цонића.

Када је била добила позив да игра, глумица није знала шта да очекује, пошто је форма представе необична.

У музејском простору, без додатног осветљења, у амбијенту потпуно аутентичном, са намештају из тог времена, Бергам и Мујовић седе "у необавезној, лаганој конверзацији, која варира од веселих до врло озбиљних, егзистенцијалних тема".

Бергам је рекла да у малом музејском простору у пандемијским условима бројност публике "никад не прелази више од 20, и буде веома интимна атмосфера".

"Можда је публика више увучена, јер је близу и дишу са нама. Сви буду веома потресени и дирнути", рекла је Бергам.

Према њеним речима, тужно је колико мало знамо о америчком добротвору Џону Фротингаму, који нема ни улицу ни споменик у Београду, а отварао је сиротишта, спасао безброј српске деце после Првог светског рата.

Представа "У чељусти медведа", у режији Светлане Димчовић, затворила је прошлу сезону Битеф театра, као класична дуо драма психолошког реализма.

Представа прати у совјетском заточеништву судбину шведског дипломате Раула Валенберга који је током Другог светског рата у Мађарској спасао на десетине хиљада Јевреја.

"Тумачим агентицу КГБ кој је задужена за процес над Валенбергом, који је врло контроверзна личност, испитује га и не верује да је неко спашавао људе зато што је добар човек. Стално тражи који је био интерес, за кога је радио", објашњава глумица.

Бергам је оценила да је текст Дејвида Крука вешто написан, пошто њен лик "после целе агоније поверује да постоје добри људи", а тема "иако је доста тешка има поетску и светлу нијансу".

Упитана да ли јој пријају улоге епохе, Бергам је рекла да је још на факултету прижељкивала такве улоге, јер се угодније осећа у костиму.

"Као дете се радујем кад облачим костиме, то је за мене превелика радост. Епохе су глумачки изазов зато што захтевају одређено истраживање. Врло добро се морамо распитати о свему, најситнијим детаљима, неком социјалном животу, економској ситуацији...Занимљиво је", закључила је Бергам.


 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана