Београдском хору “Браћа Барух” гран-при фестивала у Бијељини

Срна
Београдском хору “Браћа Барух” гран-при фестивала у Бијељини

БИЈЕЉИНА - Београдском хору “Браћа Барух” припао је гран-при 21. Фестивала “Мајске музичке свечаности”, који је вечерас затворен у Бијељини.

Кроз Бијељину је овог викенда продефиловало 35 хорова из 25 градова из земље и окружења, који су се такмичили у осам такмичарских категорија - осим хорских, била је и категорија соло пјевача, као и категорија православне духовне музике.

Градоначелник Љубиша Петровић, који је свечано затворио фестивал, истакао је да Градска управа са поносом подржава овај фестивал, јер вјерује да су овакви догађаји важни за друштвени и сваки други развој локалне заједнице.

“Бијељина је претходних дана била регионална хорска пријестоница. За то, прије свега, треба да захвалимо Хору жСрбадијаж који годинама у нашем граду окупља врхунске хорове. Толико гостију који из године у годину долазе у Семберију поуздан је знак угледа жСрбадијеж, која је неуморно представљала нашу културу пред публиком широм региона, Европе, па и свијета”, рекао је Петровић.

Идеја о покретању Међунарадног хорског фестивала потекла је од Десанке Тракиловић, диригента СПД “Србадија”.

Извршни организатор Фестивала је СПД “Србадија”, које је, својим угледом и бројним међународним наградама, успјело да привуче реномиране хорове и најугледније диригенте из свијета хорске музике.

Хор “Србадија” је високо рангиран на Свјетској ранг-лист коју формира “Мусика мунди” и данас је најбоље рангиран хор из региона.

У протеклих 20 година “Мајске музичке свечаности” окупиле су више од 650 хорова и 40.000 хорских пјевача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана