Бенчина: Томине пјесме су као нота једне арије

Танјуг
Foto: Агенције

БЕОГРАД - Гост нове епизоде видео серијала "Тањуг Рефлектор" био је глумац Петар Бенчина који је говорио о томе како доживљава Тому Здравковића пре и после снимања филма, како је приступио стварању лика доктора и да ли постоје сцене у "Томи" које су га дирнуле и расплакале.

"Пре почетка снимања филма волео сам Тому, његове песме, и нисам ту нешто ни себи објашњавао. Након снимања филма схватили смо до које мере је живео те песме, колико је био истинит и мимо сцене. Колико је његов живот био инспирација за песме", рекао је Бенчина.

За свог доктора који у филму лијечи болесног Здравковића (1938-1991), Бенчина је рекао да је једна од оних улога које "вас комплетног позивају да учествујеш свим својим бићем, носе посебну одговорност и лепоту".

"Сваки дан снимања било је увек довољно нечег непознатог, у шта нисмо били потпуно сигурни, што је у нама свима будило фактор икс. Што је можда и највећа вредност филма - као да смо читаво време били вођени и чувани од неког, од неке силне.

Не знам да ли је Тома... Кад год смо били на неком раскршћу нешто нам је увек помагало да одемо правим путем", навео је глумац. Бенчина је рекао да је готово сигуран да ће већина људи гледати "Тому" редитеља Драгана Бјелогрлића "два пута, са истим или јачим доживљајем, како се ко буде конектовао са филмом".

"Било је сцена у којима сам плакао. И кад сам играо и кад сам гледао", признао је Бенчина. Упитан постоји ли нека Томина композиција коју би посебно издвојио, Бенчина је рекао да је то јако тешко, јер му се све песме чине као "нота једне арије коју је он певао кроз живот, инспирисан искуством".

"Не би могао да се определим, да издвојим једну насупрот других. Можда у неком тренутку да, али генерално не", закључио је глумац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана