Бећковић: Српска светосавска црква је тврђава истине, чувар памћења и идентитета

Танјуг
Бећковић: Српска светосавска црква је тврђава истине, чувар памћења и идентитета

ПОДГОРИЦА - Оно што је Цетињски манастир за катунску Црну Гору, то су Ђурђеви Ступови за српство у Васојевићима, поручио је академик и пјесник Матија Бећковић на Светосавској академији у Беранама.

„Ступови су несаломива стожина за коју је везана лађа Србије и Црне Горе", рекао је Бећковић.

 Поручио је да је Српска светосавска црква тврђава истине, чувар памћења и идентитета.

„То је једини кров који има српски народ и једина институција у којој је он већ вековима слободани уједињен. Зато се не треба чудити што је и данас распета, а православље у 21. века проглашено за највећег непријатеља. У наше дане, пред очима целог света. одиграва се и косовска драма. Није реч о 15 одсто територије српске земље, већ о 100 одсто, образа, части и српског достојанства. На питање шта да радимо, одговор је дат једном заувек – на Видовдан 1389. године", рекао је Бећковић, пренио је портал подгоричког Дана.

Говорећи о Светом Сави, Бећковић је истакао да је први српски архиепископ завијештао српску земљу по којој је свуда оставио своје стопе.

„Где је земља тврђа и каменитија грезао је дубље. Српски народ је најважније дело Светог Саве, а Свети Сава је најважније дело српског народа", навео је Бећковић. Светосавској академији присуствовао је велики број грађана, црквених великодостојника, партијских функционера и званичника.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана