Бећковић: Корона се наспрдала са науком и политиком и све вратила на почетак

Срна
Бећковић: Корона се наспрдала са науком и политиком и све вратила на почетак

БЕОГРАД - Корона се наспрдала са науком и политиком, скинула са дневног реда питања која су до јуче била важна и све вратила на почетак, изјавио је академик Матија Бећковић.

"Корона је укинула брбљање, ућуткала лидере света и прописала да сви понављају две-три исте реченице. Слободан проток људи заменио је слободан проток вируса. Корона обустави војне вежбе, омаловажи атомске бомбе...", рекао је Бећковић за београдски "Курир".

Он је истакао да се вирус корона, међутим, није наспрдао са поезијом и указао да су се у ове корона дане на друштвеним мрежама расцвјетали пјесници и поезија.

"Надајмо се да ћемо време уметности дочекати после короне. Десило се оно што смо знали да ће се десити. Дошао је тренутак да и наши животи поново почну. И то баш у време поста", рекао је Бећковић.

Он је указао да је корона приморала и "Монтенегро" да дође себи и да се врати свом крштеном имену.

"Ко једном промени име, нема разлога да се зауставља и не мења га и даље. Данас Монтенегро на талијанском, сутра Карадаг на турском, прекосутра Мавровуно на грчком и на крају Малезез на албанском...", упозорио је Бећковић.

Он каже да је сада касно да се преименује Острог који би Свети Василије Чудотворац "да је знао енглески, назвао Сплендид".

Упитан да ли је пјесмом уздигао или како неки тврде, унизио и оклеветао Црну Гору, Бећковић је рекао да је истина само једна и да се инспирација не рађа из мржње, јер мржња је јалова.

Он је одбацио тврдњу да је вирус корона зауставио литије у Црној Гори и поручио да је све исто само што на литијама људи учествују "онлајн".

Упитан шта данас мјери ћивот Светог Василија Острошког, Бећковић је подсјетио на апсурдност закона који је Подгорица донијела.

"Свети Василије ужурбано скупља папире да поднесе локалном катастру и докаже власништво над својим имањем. И свој ћивот уподоби са Законом о слободи вероисповести", поручио је Бећковић.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана