Баздуљ: Вајта и Ћиро су ми били испред Иве Андрића

Танјуг
Баздуљ: Вајта и Ћиро су ми били испред Иве Андрића

БЕОГРАД - Писац и есејиста Мухарем Баздуљ био је вечерас гост серијала “Летњи плато БГБ” Библиотеке града Београда гдје је испричао да су му у доба дјечаштва Вајта и Ћиро Блажевић били испред Иве Андрића.

Пред тридесетак поштовалаца Баздуљ је причао о Београду, Травнику, начину на који бира приповједаче у својим књигама...

На почетку разговора са публиком Баздуљ је напоменуо да му је отац у дјетињству пуно причао о Београду.

“Када имате 6 или 7 година за вас је отац нека врста бога. Мој отац је служио војску у Београду и наслушао сам се прича о том величанственом граду. Те излазио у неку кафану на Славији у униформи...Па су га ту чашћавали јер је био војник. Имао сам фантастичну слику о Београду када је почео рат деведесетих година прошлог вијека када се није могло путовати. Нешто мало иза пада Милошевића, стигао сам у Београд 2002. године и када сам се нашао на Теразијама схватио сам да бих баш ту волио да живим. Касније ми се у Београду родило дијете и то је дефинитивно постао мој дом”, испричао је Баздуљ.

Како каже, у доба дјечаштва за њега је Андрић био тек трећи најважнији човјек из његовог родног Травника.

“Вајта и Ћиро Блажевић били су испред Андрића. Сеад Мемић Вајта је представљао Југославији на такмичењу за пјесму Евровизије 1981. године, а Ћиро Блажевић је као тренер Динама из Загреба након 30 године поста модрих освојио фудбалски шампионат. Наравно, када сам напунио 10 година почео сам да развијам неку врсту емотивног односа према биографском податку да сам рођен у истом граду гдје и Иво Андрић. Рано сам почео да пишем коментаре на Андрићеве приче и вјерујем да свако ко пише или говори српским језиком мора да успостави неки однос са Андрићем”, казао је Баздуљ.

Признаје да се, како каже, јако “ложио” на Шерлока Холмса док је похађао Основну школу.

“Покушао сам оловком да напишем 5. роман о Шерлоку Холмсу у 7. разреду основне школе. Вјеровао сам да ћу нешто објавити у 4. разреду средње школе. Тако је почело...Касније сам одржавао своје ауторске амбиције у сусретима са људима који су били у стању да одгонетну ребусе које сам 'сијао' по својим књигама”, казао је Баздуљ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана