“Басне” Доситеја Обрадовића објављене у издању Завода за уџбенике и наставна средства: Поучне приче за најмлађе

Илијана Божић
“Басне” Доситеја Обрадовића објављене у издању Завода за уџбенике и наставна средства: Поучне приче за најмлађе

БАЊАЛУКА - Најмлађи читаоци могу да уживају у разноврсним причама о згодама и незгодама животиња у чије карактере су уткана понашања људи са изванредном моралном поуком, јер је из штампе изашла књига “Басне” Доситеја Обрадовића, у издању Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.

Књига је намијењена дјеци, али читајући Доситејеве басне оних истинских вриједности могли би да се присјете и они мало старији читаоци. Ова литература изврстан је материјал за подучавање дјевојчица и дјечака о пријатељству, доброти, храбрости и срчаности. Корице књиге су дивно илустроване, што додатно привлачи пажњу и наговјештава интересантан садржај.

У понашању животиња, кроз њихова промишљања и разговоре препознају се понашања људи, па је тако лисица лукава, лав је симбол за моћ, а вук је похлепан. Мудрост краси сову, док се медвјед не може похвалити памећу, али њега одликује снага, па га се стога сви боје, а зец је пак брзоплет, али и домишљат.

Сви јунаци у баснама који се не понашају лијепо, желећи да преваре другаре или да им нанесу зло, на крају заврше лоше, а они који су добри и поштени бивају награђени. Тако и малишани могу да увиде да треба да изаберу ову другу, добру страну.

У опису овог дјела из Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево навели су да је Доситеј Обрадовић био први велики просвјетитељ српског народа послије Светог Саве.

- Издање басни 1789. године намијенио је младим читаоцима, али је уз моралне поуке, “наравоученија”, мислио и на старије. Извори су му били и старогрчки баснописци, односно Езоп, али и новији европски баснописци Лафонтен и Лесинг. Сматрао је да су басне неопходне за васпитање као што су вода и ваздух неопходни за живот. Чињеница да га млади читају, да пишу под његовим утицајем и сликају његове ликове потврђује да је стари Доситеј, рођен прије отприлике 280 година, не само жив већ и савременик најмлађих генерација - наведено је у опису на страници Завода.

Књига је у продаји и кошта 12 КМ.

О писцу

Димитрије Обрадовић, црквеног имена Доситеј, рођен је у Чакову у Тамишком Банату. Отац му се звао Ђурађ, а по занимању је био ћурчија и трговац, а мајка Круна била је кћерка Ранка Паункића из Семартона. Мали Димитрије је након очеве и мајчине смрти доспио код тетка. Основну школу је похађао у мјесној српској школи, а будући да је показао љубав према књигама, тетак одлучи да га дадне да учи за попа. Читање житија светаца опчинило је Димитрија, па је хтио чак и да оде са неким просјачким калуђерима из Дечана у Турску да се посвети. Тетак га је због тога одвео у Темишвар, код једног јорганџије, али то га није спријечило да касније оде у манастир Хопово, гдје се закалуђерио и постао Доситеј.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана