Басари НИН-ова награда за "Контраендорфин"

Срна
Басари НИН-ова награда за "Контраендорфин"

БЕОГРАД - НИН-ова награда за роман године додијељена је Светиславу Басари за дјело "Контраендорфин", саопштио је данас жири. Због епидемиолошке ситуације, проглашење 67. добитника најзначајнијег књижевног признања за роман написан на српском језику, организовано је онлајн.

Басарин роман "Контраендорфин", у издању "Лагуне", сатира је написана у препознатљивом маниру овог НИН-овог лауреата за 2007. годину, а говори о српском менталитету, ономе што српски народ трпи, односно о карактеристикама и особинама које испољава дуги низ година.

Басара критикује и разоткрива српски менталтет кроз врцави хумор, који често изазива горки смијех, а говори о "глупостима и промашајима које себи дозвољавамо".

То је један у низу романа које је Басара написао у том маниру, преиспитујући дух Србије у посљедња два вијека, од зачетака државности, Вука Караџића, кнеза Милоша, револуције која је почела у вријеме ослобађања Србије од турског јарма до дана данашњег.

У најужем избору за НИН-ову награду нашли су се романи "Слобода говора" Владана Матијевића, "Што на поду спаваш?" Дарка Цвијетића, "Људи без гробова" Енеса Халиловића, "Прекрасне рушевине" Сава Стијеповића, "Ништа није ничије" Бојана Савића Остојића и "Под оба сунца" Огњена Спахића.

НИН-ов жири је био у саставу Марија Ненезић, Бранко Кукић, Иван Миленковић, Марјан Чакаревић и Теофил Панчић.

Светислав Басара аутор је више од 40 књижевних радова, романа, новела, књига прича, есеја, драма и кореспонденције.

За роман "Фама о бициклистима" добио је награду "Жељезаре Сисак". Добитник је "Нолитове награде" за књигу "Монголски бедекер".

Роман "Успон и пад Паркинсонове болести", у издању београдске издавачке куће "Дерета", донио му је НИН-ову награду за роман године 2006, као и награду Народне библиотеке Србије за најбољу књигу од 25 најчитанијих у мрежи народних библиотека Србије у 2008. години и награду "Лаза Костић" 2007. године.

За роман "Анђео атентата", који је објавила издавачка кућа "Лагуна", добио је 2015. године награду Српског књижевног друштва "Биљана Јовановић" и награду "Исидора Секулић".

Први је добитник награде Фонда "Борислав Пекић". Као колумниста "Данаса", добио је 2010. године награду "Станислав Сташа Маринковић".

Басара је био амбасадор СР Југославије од 2001. до 2005. године

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана