Бардача инспирација свјетским сликарима

Дејан Јовичић
Бардача инспирација свјетским сликарима

СРБАЦ - Иако сам учествовао на многим сликарским колонијама и изложбама широм свијета љепота Бардаче ме одушевила и овакво природно окружење, мир и спокој дају несвакидашњу инспирацију за стварање умјетничких дјела.

Рекао је ово  академски сликар Сатар Нама из Белгије, један од учесника 39. сазива бардачке колоније, која ће трајати до недјеље, а чија тема ове године је “Спас планете - Оаза Србац”.

Нама је ирачког поријекла, а живи и ради у Бриселу гдје има свој умјетнички студио. У Бардачу је стигао на препоруку пријатеља сликара из Црне Горе и није се покајао.

- Радим апстракције и користим акрилик који се брзо суши и омогућава да моје мисли тренутно остају на ликовном дјелу. Већ сам урадио два таква рада у Бардачи која има прелијепу природу и даје ми нову стваралачку инспирацију - рекао је Нама.

Једна од учесница је и Самах Самаха која је завршила Академију ликовних умјетности у Јордану и која већ седам година има умјетнички студио у којем подучава цртање и сликање за све узрасте.

- Највише радим с уљаним бојама, али истражујем и друге технике попут акварела, пастела и акрила. Заљубљена сам у људско тијело и покушавам да ухватим различита емоционална стања људског бића. На својим сликама нарочито користим хладне нијансе плаве боје, која је за мене краљица свих боја и без ње не осјећам довршеност и спокој умјетничког дјела - казала је Самаха и додала да је на Бардачи, поред природе, инспиришу и људи свих вјера и нација, као изванредан спој различитих култура.

Константин Тодораско из Русије је први пут на бардачкој колонији и додаје да из овог природног резервата црпи свакодневну инспирацију. До сада је насликао четири дјела, техником уље на платну, а најчешће ради пејзаже.

- Волим да сликам у природи јер слике испадају живље кад посматрам детаље уживо, него када сликам у атељеу у затвореном простору. Мотиве налазим свуда, од језера и шума до викендица и старих напуштених кућа и вјероватно ћу до краја сазива створити још дјела - објаснио је Тодораско.

Редовна учесница бардачке колоније је Јелена Вушуревић, сликарка из Цетиња, која каже да сваке године долазе врхунски умјетници што је не чуди јер је, како каже, Бардача сама по себи феномен.

- Сликари с којима стварам дају једни другима велику подршку и зато планирам још дуго да долазим на Бардачу. Ово мјесто има огромне таленте, што се види и кроз школу сликања која траје упоредо са сазивом и ту дјецу треба чувати и правилно усмјеравати - испричала је она.

Директор Центра за културу и спорт, Радован Митраковић, рекао је да је овогодишња колонија окупила рекордних 18 сликара из осам земаља, међу којима је и један студент са подручја општине Србац.

- Наш покушај да спојимо европску и источњачку културу у потпуности је успио јер су страни сликари унијели свјежину, а задржали смо и дух традиције и обичаја доводећи неке од сликара који су оснивали колонију прије скоро четири деценије - казао је он и додао да ће нове умјетнине значајно обогатити њихов фундус који тренутно броји 672 слике.

Завршетак

Завршна изложба биће организована у недјељу у 19.30 часова, испред Дома културе “Угљеша Којадиновић” у Српцу, када ће бити изложено преко 50 умјетничких дјела, а биће организован и мини-концерт класичне музике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана