Бањалука: Подршка домаћим књижевницима

Agencije
Бањалука: Подршка домаћим књижевницима

БАЊАЛУКА - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић разговарао је данас у Бањалуци са књижевницима Тањом Ступар Трифуновић и Стевом Грабовцем о начину подршке и додатног афирмисања могућности да домаћи књижевници стварају и постижу још боље успјехе. Радојичић је након пријема за Трифуновићеву, добитницу "Виталове" књижевне награде и Грабовца, аутора књиге "Мулат албино комарац", која је била у ужем избору за НИН-ову награду, рекао новинарима да је у фокусу данашњих разговора била култура.

 

 



"Ово је била ријетка прилика да разговарамо мало више о књижевности", рекао је Радојичић, честитајући Трифуновићевој и Грабовцу на успјесима које су остварили у посљедње вријеме.

Он је оцијенио да се када је ријеч о култури, можда најмање говори о књижевности, те да су награда Трифуновићевој и Грабовчев успјех, лијепа, а не тако честа прилика за бањалучку културну сцену и за град да се афирмише и изван наших граница.

Радојичић је подсјетио да је прошле године за Дан града, 22. април први пут послије рата највиша награда Града - Кључеви града Бањалука ишла човјеку из културе и књижевности - Кољи Мићевићу који је почасни грађанин града и добио Златне кључеве града.

"Надам се да је и то био један знак да желимо да имамо више наших афирмисаних, квалитетних и добрих књижевника и радника у култури", каже Радојчић.

Радојичић је рекао да Бањалука има различитих манифестација књижевности, додавши да су можда најпознатије оне које су везане уз Кочићев збор и дружења књижевника која се тада дешавају, али да нема систематске подршке било каквом књижевном раду, истичући да се о томе данас највише разговарало.

Трифуновић је истакла да је лијеп гест што их је примио градоначелник Бањалуке како би поразговарали и о наградама и њиховим позитивним странама, али и о томе шта би се могло унаприједити и промијенити како би културни живот и књижевност у Бањалуци могли учинити бољим и присутнијим.

Она је истакла да је потребно охрабрити локалну књижевну сцену, истичући да она не би требало да буде само локална, већ и нека врста одскочне даске за књижевнике из Бањалуке, да буду, као што већ јесу присутни у земљи и иностранству и да имају неку врсту подршке и охрабрења у свом Граду и да буду видљивији и присутнији.

Трифуновићева истиче да њен награђени роман "Откако сам купила лабуда" у фокус ставља причу и о Бањалуци, о двије жене и контексту у којем данас живимо, о начинима како се људи сусрећу и разилазе и о свијету у каквом се живи, о боли и љубави.

"Роман сваки, па и мој негдје настоји обухватити и дохватити један дио живота. Сваки роман је отворен и недовршен и он као живот тече. И тај роман је један сегмент живота овдашњег јер се дешава и у Бањалуци и распону између Бањалуке и Београда", каже Трифуновићева.

Грабовац је рекао да је разговор био угодан и да се заједно са Трифуновићевом потрудио да укажу на позицију књижевника данас у Бањалуци.

"Драго ми је због разумијевања и што имамо прилику да нас неко саслуша и да кажемо гдје се налазимо и у којој смо тренутно позицији", казао је Грабовац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана