"Бањалука - центар Врбаске бановине" представљена у Београду

Agencije
"Бањалука - центар Врбаске бановине" представљена у Београду

БЕОГРАД - На штанду Републике Српске, у оквиру 64. Међународног београдског сајма књига, представљено је неколико дјела, а међу њима издања Друштва Матице српске у Републици Српској, Архива Републике Српске, те часописи и дјела бројних издавача из Српске.

Присутни су имали прилику да присуствују промоцији часописа "Српски преглед", те књиге "Књижевно дјело Исаије Митровића" Љиље Мачкић. На промоцији је говорила ауторка, те професор Душко Певуља. 

Монографију "Бањалука - центар Врбаске бановине" аутора Верице Стошић и Небојше Радмановића, у издању Архива Републике Српске и Удружења архивских радника РС, промовисано је истог дана, а о дјелу су говорили аутори, те директор Архива РС Бојан Стојнић.

- Они су више деценија истраживали ову проблематику, поготово фондове између два свјетска рата који се чувају у Архиву Републике Српске у Бањалуци, али и у Архиву Југославије у Београду - рекао је Стојнић.

Он је додао да посебну вриједност монографије чине фотографије које су први пут објављене, а налазе се у збирци фотографија Архива РС.

- Могу се видјети разне фотографије из области привреде, управе, економије, туризма, културе, просвјете и то су све сегменти које обухвата ова монографија - нагласио је Стојнић.

Истог дана представљена су дјела "Сима Милутиновић Сарајлија" (приредила Јелена Јањић), "Поетика отетог свијета" Зорана Арсовића, "Репертоар забаве и разоноде" Наташе Глишић, те зборници радова који се тичу књижевног насљеђа и српског језика. Представљен је зборник "Култура памћења и однос према историјским споменицима", часопис "Годишњак бр. 8/2018", те неколико научних часописа, пројекат "Душу нису убили" Драге Мастиловић, као и зборник "Писци српске историје" и часопис "Зора". Дјело "Андрићева слика Босне на размеђи поетике и идеологије" Станише Тутњевића и "Књиге Петра Кочића", приређивача Душка Певуље, представљене су касније истог дана.

У организацији Представништва Републике Српске у Србији ове године ће на Међународном београдском сајму књига своја издања изложити и промовисати 43 издавача, а биће одржане 54 промоције. Наступ Српске ове године је у знаку 500 година Горажданске штампарије. (Агенције)+++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана