Бањалучки глумци о сусрета са славним књижевником: Петер Хандке, мајстор пера који не воли формалности

Александра Глишић
Бањалучки глумци о сусрета са славним књижевником: Петер Хандке, мајстор пера који не воли формалности

Бањалука - Књижевна ризница аустријског писца Петера Хандкеа обасјана је свјетлошћу Нобелове награде, а одлука да престижно признање припадне баш њему усијала је друштвене мреже.

Већина не доводи у питање квалитет његових дјела, али му замјерају што је негирао геноцид у Сребреници и позвао на одбрану Слободана Милошевића.

Хандке је осим у Србији више пута посјетио и Републику Српску и Бањалуку, а посебно је остао драг гост у Народном позоришту Републике Српске гдје су на сцену постављене двије представе по његовим текстовима, “Кухиња” и “Часови” у којима ништа нисмо знали једни о другима.

Глумци националног театра са радошћу се сјећају сусрета са нобеловцем који је гледао једно од извођења представе “Кухиња”.

- Петер Хандке је послије представе био у плавом салону, замолио је да сви глумци тамо дођу. Руковали смо се са њим, поразговарали о “Кухињи”. Један јако занимљив човјек, дао нам је сугестије у вези са представом. Осјећало се да зрачи пријатељством и да је баш благонаклон. Дивно је што смо имали прилику да упознамо таквог човјека - присјетио се глумац Александар Стојковић.

Од комплетне глумачке екипе представе “Кухиња” Хандкеа је највише одушевио дјечак Филип Бабић, који је тада имао девет година. И дјечак се одушевио сусретом са писцем и није пропустио да се слика са њим у позоришту.

Као домаћин у Народном позоришту РС Петера Хандкеа дочекао је директор овог театра Ненад Новаковић.

- Актуелног нобеловца срео сам више пута у Бањалуци и Београду. Срећан сам и препоносан што је Хандке добио Нобелову награду за књижевност. А поносан сам што смо радили двије представе по његовим текстовима. Напокон, са овогодишњим добитником ове престижне награде неке ствари се помјерају у смјеру који ми желимо. Није то више онај црно-бијели свијет, како га моћници виде из своје перспективе - каже Ненад Новаковић. 

Петер Хандке је, додаје, прескроман човјек.

- Када бисте га срели на улици или у позоришту, никада не бисте претпоставили да је то славни писац. Када је боравио у Народном позоришту РС, имао је само један захтјев, да га много не оптерећујемо формалностима. Он не воли протоколе. Желио је да само да сједнемо и причамо - сјећа се Новаковић.

За глумицу Миљку Брђанин сусрет са Хандкеом је био права радост.

- Привилегија је била што нас је Хандке посјетио. Сјећам се да је то било велико узбуђење, јер је раније гледао представу “Кухиња” у Француској, а наша му се више свидјела. Био је одушевљен  игром нашег ансамбла. Петер Хандке је заиста један живи квалитетни писац на кога треба обратити пажњу - сматра Брђанин.

Поводом Нобелове награде огласио се и познати писац Миљенко Јерговић који сматра да је Петер Хандке заслужено добио ово признање и да критичари одлуке Нобеловог комитета треба да схвате да је то управо награда за књижевност

- Покушајте разумјети да је Петер Хандке добио Нобелову награду за књижевност и ни за што друго. Да бисте о томе говорили, морате прочитати његова најважнија дјела, романе, поезију, позоришне комаде. Ако то не желите, ако вам се, рецимо, гади, у реду је да се на Нобелову награду не обазирете, да не читате текст који слиједи, што сам га написао 2015. године, а онда, ако вам се све то не свиђа, да више и не посјећујете ову страницу -  написао је Јерговић на својој званичној страници на “Фејсбуку”.

Након што је 10. октобра објављена одлука Нобеловог комитета, не престају реакције из дијелова домаће и међународне јавности.

У Федерацији БиХ Удружење “Мајке Сребренице” најавило је да ће писати Нобеловом комитету, а огласио се и реис Хусеин Кавазовић који сматра да је награда Хандкеу “лоша порука жртвама злочина и геноцида”.

У свијету, америчко удружење књижевника ПЕН изразило је незадовољство награђивањем Хандкеа а познати писац Салман Ружди такође је био љут јер је Хандке добио Нобела.

Хандке је је током деведесетих година јавно оспоравао наратив о искључивој српској кривици за ратове и злочине, а због тога је на неки начин био изопштен из интелектуалне елите на Западу и биле су му ускраћене поједине награде и признања.

Емир Кустурица

Српски редитељ Емир Кустурица одушевљен је вијешћу да је Петер Хандке добио Нобелову награду за књижевност.

- Велика ствар за књижевност и праведан избор. Хандке је човјек чија политичка борба је била наставак његове литературе која се бавила скривеним садржајима људске егзистенције, аутсајдерима који су били и остали привржени правди - рекао је Кустурица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана