"Бањалучанке" на хорском такмичењу у Барселони

Срна
"Бањалучанке" на хорском такмичењу у Барселони

БАЊАЛУКА - Женски камерни хор "Бањалучанке" учествоваће сљедеће седмице у Барселони на Међународном хорском такмичењу који ће окупити више од 30 хорова из 23 земље.

Под умјетничким руководством композитора и диригента Младена Матовића на овом значајном међународном такмичењу које се одржава од 12. до 17. октобра, "Бањалучанке" ће наступити као једини представник Републике Српске и БиХ.

Матовић је Срни рекао да ће чланови овог хора дати свој максимум, као и увијек до сада, те да са нестрпљењем очекују одлазак у Шпанију.

"Као и увијек до сада, даћемо све од себе да оправдамо досадашње резултате и висок рејтинг нашег хора. Имајући у виду број земаља учесница и квалитет пријављених ансамбала, изузетна је част и привилегија бити представник свога града и Републике на једном оваквом такмичењу", истакао је Матовић.

Он је напоменуо да је ово прво велико такмичење на којем "Бањалучанке" учествују након "ковид паузе", тако да ће већим бројем чланова ово бити дебитантски такмичарски наступ.

"Није нам толико битан резултат, колико жеља да се хорови и хорска музика коначно врате својим редовним активностима и `старој нормалности`", рекао је Матовић.

У претходних десет година Хор "Бањалучанке" остварио је најзначајније резултате у својој историји, освојивши златне медаље на такмичењима у Линцу, Амстердаму, Венецији, Малти, Будимпешти, Барселони, Магдебургу, Каламати, два олимпијска сребра освојена су на хорским олимпијадама у Кини и САД.

Највећи успјех у историји хора представља освајање три узастопне олимпијске златне медаље на Свјетским хорским Олимпијадама у Риги, Сочију и Јужноафричкој Републици.

Захваљујући овим резултатима Женски камерни хор "Бањалучанке" уврштен је на ранг-листу педесет најбољих камерних хорова свијета Свјетске хорске асоцијације "Интеркултур – Музика мунди".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана