“Bandoneon Square” наступио у Арт дворишту Банског двора: Џез и танго за топле љетне вечери

Данко Кузмановић
“Bandoneon Square” наступио у Арт дворишту Банског двора: Џез и танго за топле љетне вечери

Бањалука - Топло љетно вече, отворен простор Арт дворишта, затамњена атмосфера и музика, то је било довољно да створи једну праву музичку сензацију на одушевљење свих присутних који су испунили овај дио простора Банског двора.

Сензацију су створили чланови бањалучког састава “Bandoneon Square ”, који су наступили у Арт дворишту Банског двора Културног центра, изводећи неке од најљепших композиција танга, који је неодвојив од плеса.

“Bandoneon Square” је састав чија музика обједињује много жанрова који су међусобно повезани и који се међусобно прожимају. То су стилови попут танга и француске џез музике. То је концепт по којем су препознатљиви и од којег не одустају.

На програму су биле композиције “Готан пројекта”, Ришара Галијана, Астора Пјацоле и Горке Хермосе.

- Мени је ово као хармоникашу веома блиска музика. Наш репертоар сада превазилази класични танго. Почели смо да свирамо композиције “Готан пројекта” и видјели смо да можемо то да постигнемо с перкусијама, иако ми све свирамо анплагд. То је један од стилова који његујемо, други се тиче композиција Ришара Галијана, а много доприноси и наш гитариста са својом литературом - од Пета Метенија до Ролана Дијена - казао је акордиониста и идејни творац ансамбла Дарко Ружичић.

Славу овог жанра на овим просторима најуспјешније проноси београдски “Белтанго квинтет”.

- Што се тиче танга на нашим просторима, најбољи и најпознатији је београдски “Белтанго квинтет”. Они већ 20 година свирају и посветили су свој живот томе, чак су и живјели у Аргентини и нема државе у којој нису наступали - истакао је Ружичић.

Ружичић сматра концерт веома успјешним, а нарочито због тога што су се веома брзо сјединили с публиком.

- Јако смо задовољни концертом. Послије неког времена били смо јако опуштени приликом извођења композиција. Мислим да је то и публика осјетила јер су у неким моментима учествовали са нама у композицијама. Драго нам је што смо и у разговору са посјетиоцима и пријатељима, послије концерта, добили само позитивне реакције. Неки су и изненађени како звучимо, јер нас нису до сада слушали уживо - испричао је Ружичић.

Овом ансамблу, који је настао почетком 2012. године у Бањалуци, наступи у Арт дворишту су посебно драги, јер је овај простор, како кажу, јединствен у Бањалуци и шире.

- Било је дивно. Презадовољни смо атмосфером у публици, али и на бини. Арт двориште је једна дивна идеја и драго ми је што је спроведена у дјело. Свака част директору Банског двора Младену Матовићу на ентузијазму и свему што ради за културу у нашем граду и наравно за ову институцију - додао је перкусиониста Зоран Вујић.

Чланови ансамбла су Милана Смиљанић (виолина, вокал), Дарко Ружичић (хармоника), Бобан Аџић (гитара), Ђорђе Бабић (контрабас) и Зоран Вујић (удараљке).

Популарност жанра

Популарност танга, како је рекао Ружичић, расте на овим просторима, а поготово у Бањалуци.

- Танго постаје све популарнији на овим просторима. Све се више изводи и организују се плесне вечери. Још нисмо свирали на тим вечерима, али надам се да ће и до тога доћи. Танго је прије свега плес и настао је из потребе да се емоција искаже кроз плес, а већ данас је то прерасло и у музику уз коју нема потребе да плешете, можете само да је слушате - додао је Ружичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана