Бајић: "Хероји Халијарда" су најзначајнији пројекат наше продукције

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Поред филма "Хероји Халијарда" биће и шест наставака серије радног назива "Ваздушни мост" рекао је та Танјуг продуцент Недељко Бајић који је говорио о пројектима Контраст студија - филму "Хероји Халијарда".

"Пре неко вече је била интерна пројекција радне верзије филма неким људима од значаја из наше професије и добили смо похвале да је то филм какав се више не ради. Да изгледа као да је сниман седамдесет, осамдесет и неке, не у смису технике него поступка", рекао је Бајић. Према његовим речима, "Хероји Халијарда" су значајан пројекат који је настао искључиво због тога што су постали систем који може да изнесе димензију и величину једне такве теме. "Замислите да 1944. године падне неко с неба падобраном, људи који не говоре ваш језик. И ви сад компромитујете свој начин живота, а већ сте угрожени јер сте у рату, под окупацијом. И поред свега тога спашавате неке људе. Чин феноменалан", нагласио је продуцент. Бајић је додао да ће неко видети и идеолошку причу, о партизанима и равногорском покрету, а политичке структуре и "нешто треће" у "Херојима Халијарда", чији је редитељ Радош Бајић, који је писао сценарио уз Душка Ковачевића и Немању Маџаревића.

Говорећи о нашим односима са Сједињеним Државама, Бајић је подсјетио да се српска застава завијорила на Конгресу 1918. године због заслуга у Првом свјетксом рату, а "други светли тренутак је Операција Халијард", у оквиру које је наш народ спасао 508 америчких и британских пилота тако што су импровизовали аеродром на ливади у Прањанима.

"Морамо да причамо те приче. То је наша жеља, потреба. Довољно смо у пропаганди испрљани разним стварима. Морамо да пласирам,о да се потрудимо да та прича одавде оде што даље. Примарна прича је о жртви нашег народа у тим пресудним тренуцима", нагласио је Бајић. Недавно је почело снимање друге сезоне "Азбуке наших живота" у режији Јелене Бајић Јочић, по дјелима Мирјане Бобић Мојсиловић, а Бајић истиче даје суштина серије "у неким једноставним стварима, свакодневном животу који се дешава поред нас". "Ви те људе познајете. то су наши савременици, који су нешто стекли и у међувремену изгубили себе", оцијенио је Бајић.

Према његовим ријечима, "Азбука" се као животна драма можда мало издвојила од осталих серија и естетиком, приступом, редитељским поступком и глумачком игром. У другој сезони у 11 наставака пратимо и даље породицу Поповић, али Бајић додаје да "има нових момената и заплета који мало излазе из жанра, у обрисима, да буде интригантно". "Велико појачање је Раша Буквић, који је један од ретких који је напраиво озбиљну каријеру у свету још као млад. Игра можда главну улогу сезоне, нешто што до сада никад није играо", нагласио је Бајић.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана