Антоан Егзипери, аутор једног од најљепших дјечијих романа у свјетској књижевности

Срна
Антоан Егзипери, аутор једног од најљепших дјечијих романа у свјетској књижевности

БИЈЕЛЈИНА - Француски писац Антоан Мари Роже де Сент Егзипери (1900-1944), аутор “Малог принца”, једног од најљепших дјечијих романа у свјетској књижевности, погинуо је на данашњи дан 1944. године.

Егзипери је страдао као пилот савезничког авиона, на борбеном задатку над Медитераном у Другом свјетском рату.

Његов живот био је испуњен авантурама. Почео је да студира архитектуру, међутим, никада је није завршио.

Био је у војној служби од 1921. године, а занимало га је летење, па је узимао приватне часове, да би 1922. године прихватио “трансфер” из француске војске у Француско ратно ваздухопловство.

Искуства, која су често била опасна по живот великог ствараоца, инспирисала су га за писање књижевних ђела. Није случајно што на почетку књиге “Мали принц” Егзипери описује пад приповједачевог авиона у Сахару.

Прије Другог свјетског рата у Француској био је познат као аристократа који је авионом прелазио поштанске руте за Африку и Јужну Америку, а једно вријеме је радио и као пробни пилот.

Приликом једног лета Егзипери се заједно са својим навигатором срушио у либијској пустињи.

Обојица су неким чудом преживјели пад, али су дехидрирали због велике врућине у пустињи. Изгубљени међу пјешчаним динама провели су четири дана док их није спазио бедуин који им је спасио животе.

Од првог романа “Јужна поштанска служба” до “Тврђаве” лет и пустиња представљају кључне метафоре његовог доживљаја човјека и свијета.

Објавио је неколико романа и приповиједака, као што су “Ноћни лет”, “Земља људи”, “Ратни пилот”, у којима говори о величини човјека, снази, жељи за истином, те о упознавању самог себе и свијета у којем живи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана