Aнсамбл Kоло прославља свој дан онлајн концертом

Тањуг
Aнсамбл Kоло прославља свој дан онлајн концертом

БЕОГРАД - Ансамбл Коло сваког 15. маја традиционално слави свој дан кроз пјесму, игру и музику, али ове године свој 72. рођендан обиљежиће преко Јутјуб странице гдје ће у 20 часова емитовати концерт „Коло на дар"

Тај наступ је био бесплатан, поклон концерт који су направили у центру Београда, на Стадиону Ташмајдан и тада је снимљен са 14 камера, и из дрона, те је касније претворен у биоскопски филм „Коло на Ташу“ о традиционалној и народној умјетности.

„То што ће ове године овај значајан датум за живот Кола бити одржан преко интернета, не значи да нисмо имали раније развијене планове за њега. Сваки Дан Кола је дан када славимо људе који чине наш Ансамбл, који су од њега направили оно што јесте данас и који нас инспиришу да градимо и стварамо нашу будућност“, поручују из Ансамбла.

Из тог разлога, како истичу, одлучили су да Награду за животно дјело, ове године додјеле Богданки Боби Ђурић.

Ђурићева је добар дио своје каријере провела у Ансамблу - од 1958. до 1970. године, а касније, 1999. године, она је постала и његова директорка.

Током два мандата, кроз развијање нових кореографија, подмлађивање кадра и стварање нових секција, Богданка је, пише у саопштењу, својом сигурном руком извела Ансамбл из тешког периода деведесетих и поставила га на пут на коме смо и данас - „чување наше традиције, али и освајање наше будућности“.

„Са захвалношћу и узбуђењем примила сам вест о Награди за животно дело које ми додељује Ансамбл КОЛО. Нисам очекивала признање за свој рад јер све што сам радила, чинила сам из интересовања и љубави према послу, часно вршећи дужности које их он носи, а за који сам се професионално определила, дарујући му већи део свог живота, љубави и рада“, каже Ђурићева.

Она је додала да би волела да награда буде подстицај многим млађим колегама који са ентузијазмом и љубављу према народном стваралаштву продужавају вијек његовог трајања.

„Без сопствене културе нема постојања једног народа”, каже она.

Награда ће јој бити уручена када се стекну услови за то.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана