Ања Илић: Снимање филма о страдању Срба у Дракулићу озбиљна и одговорна тема

ГС
Ања Илић: Снимање филма о страдању Срба у Дракулићу озбиљна и одговорна тема

БАЊАЛУКА - Вршилац дужности Аудио-визуелног центра Српске Ања Илић истакла је значај, одговорност и озбиљност снимања филма о страдању Срба у Дракулићу .

Илићева је, гостујући у програму РТРС-а поновила да ће за 30 дана бити расписани конкурси за развој сценарија Републике Српске, гдје је првенствено ријеч о текстовима од националног значаја. Осим конкурса за развој сценарија за жанровски филм, односно за филм на било коју тему, биће отворен и посебан конкурс за развој сценарија за националну тему, а та тема ове године биће страдање српског народа у Дракулићу у Другом свјетском рату 1942. године

- Приоритет је свакако на ствараоцима Републике Српске, а што се тиче сценарија на националну тему страдања Срба у Дракулићу, њега ћемо да отворимо и за држављане Србије, јер нас веже заједничка прошлост, а и садашњост - додала је Илићева.

Подвукла је да је се у причу о страдању у Дракулићу неће улазити ад хок и напречац јер је то исувише озбиљна и осјетљива тема.

- Томе ћемо приступити максимално одговорно и професионално - истакла је Илићева.

Нагласила је да свако у оквиру свог конкурса може да се такмичи равноправно.

Илићева наводи да што се тиче Аудио-визуелног центра, да они неће самостално да купују садржај.

- Ми ћемо да додијелимо средства физичком лицу и даћемо му рок када треба да достави тај сценарио. Ми само посредујемо да тог сценаристу и сценарио преусмјеримо даље - истиче Илићева.

Како истичу из Аудио-визуелног центра, сценариста полаже потпуно право на свој сценарио, а они на овај начин желе само да подстакну на даљи развој сценарија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана