Аница Добра, глумица, добитница “Златног платана”: Матерњи језик ми омогућава да будем оно што јесам

Ратомир Мијановић
Аница Добра, глумица, добитница “Златног платана”: Матерњи језик ми омогућава да будем оно што јесам

Требиње - Када сам схватила да разумем доста језика и да их говорим, помислила сам на то одакле црпим своју жељу за глумом и идејама. Схватила сам да је црпим из свог матерњег језика, на коме размишљам шта год да радим.

Сваки други језик за мене је стран. Матерњи језик ми омогућава да се изразим и будем оно што јесам.

Испричала је ово глумица Аница Добра, дама чаробног осмијеха, вјечна дјевојка српског филма, која ових дана одушевљава Требињце. Спонтана, ведра и непосредна, као да није филмска дива. Њену прву посјету Требињу обиљежила је награда “Златни платан”, која је додијељена њој и Ирфану Менсуру на овогодишњем Фестивалу медитеранског и европског филма.

- Верујте, овде сам први пут, а осећам као да сам много пута била овде. Као када упознате сјајне људе, као што су Требињци, глумци, Наташа Нинковић и Јован Јовановић - било ми је довољно да осетим карактер људи у граду. Један град чине људи и односи који настају у њему. Све то прави атмосферу о том граду. То је оно што ја као неко са стране могу да осетим и што ми се допало, зато имам привилегију да уживам - рекла је Добра.

Да су људи најважнији, Аница нам прича да се увјерила већ на тиватском аеродрому.

- На тиватски аеродром стигли смо рано, већ око пола седам. Возач ме није препознао. Мало смо чекали, па смо Ирфан и ја размишљали како да се домогнемо Требиња. Онда се тај диван господин много извињавао јер је, вероватно, очекивао да се појави нека дива, а појавила се женица са качкетом и у тренерци. И није нас човек ни приметио. То је био наш сусрет са човеком из Требиња. То нам је било јако духовито, то нас је разгалило. Тако је почело, а онда свако кога смо упознали у Требињу дочекао нас је раширених руку - казала је Добра.

Прича да није баш уобичајено, али ни обавезно да публика глумце дочекује раширених руку, али да је, када се деси, то веома лијепо и драго сваком правом умјетнику.

Вољела би, каже, да одигра представу на даскама које живот значе у Требињу, јер за филм или телевизију глумци не могу да утичу гдје ће се снимати. А о Фестивалу медитеранског и европског филма има само ријечи хвале.

- Овде сам примила велико признање “Златни платан” и зато сам отказала своје присуство на премијери једног филма у Минхену. Узела сам себи за право да откажем учешће на тој премијери, јер мислим да је много битније да будем негде где се слави мој претходни рад и где ми се указује велика част, коју са захвалношћу прихватам - додала је Добра.

Говорећи о себи и свом ангажману, каже да сматра да за њу вријеме није стало, јер расте као човјек, уз жељу да расте и као глумица, зато, напомиње, нема страх од живота и онога што слиједи, али ни од старости и проласка времена.

- Што сам старија, то ми презиме постаје програм. То више схватам да је добро бити важан, али да је важније бити добар и из тога црпим своју мотивацију за животом, послом, људима око себе. Сваки тренутак ми је драгоцен уколико успем да га освестим, али није увек све идеално - испричала је Добра, која је, осим у Требињу, боравила и у Билећи, на пројекцији филма “Теслин народ”.

Фестивал медитеранског и европског филма, који се ове године одржава под слоганом “У сазвијежђу платана”, трајаће до петка.

Током трајања фестивала, у Требињу ће боравити и позната имена домаћег филма Дара Џокић, Небојша Миловановић, Радослав Станишић, Драган Маринковић, као и глумачка екипа филма “Границе кише”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана