Aндрићу у походе

Р. ТAСИЋ
Aндрићу у походе

ВИШЕГРAД - Дванаестим сусретима библиотекара Републике Српске данас у Вишеграду почиње 29. по реду, а 16. у Републици Српској, културна манифестација посвећена успомени на нобеловца Иву Aндрића "Вишеградска стаза".

Послије тога, у садашњој згради Пословног факултета биће отворена учионица у којој је Иво Aндрић у времену од 1899. до 1903. завршио прва четири разреда основне школе.

Спомен-учионицу, која ће бити доступна туристима и љубитељима Aндрићевог дјела, отвориће начелник општине Вишеград Миладин Милићевић и професор Божидар Полић.

Првог дана Стазе планирано је и отварање изложбе књига "Бесједе" из Бање Луке, а затим промоција дјела "Крст проте Милутина", аутора Божидара Кљајевића.

Након тога, у Градској галерији биће отворена изложба слика насталих на прошлогодишњем, 14. међународном ликовном саборовању у Вишеграду.

Свечано отварање манифестације је у 19 часова у Дому културе.

Традиционалну "Бесједу о Aндрићу" говориће књижевник Милован Данојлић, а у умјетничком програму учествују глумац Тихомир Станић, хор "Свети Ђорђе" из Ужица и Музичка етно-група "Теодулија" из Београда.

Другог дана Стазе, у суботу, поводом стотину година редовног кола "Српске књижевне задруге" - "Иво Aндрић и Српска књижевна задруга" говориће њен главни и одговорни уредник Мирко Недић.

Поводом годишњице смрти писца Стевана Раичковића, говориће књижевник Слободан Ракитић, а представиће се и књига "О српској просвјети" Слободана Наградића.

У недјељу је планирано да Aндрићу у походе стигне на Стазу добитник НИН-ове награде за прошлу годину Драган Великић.

О његовој награђеној књизи "Руски прозор" говориће књижевни критичар Иван Радосављевић.

Тога дана у Дому културе извешће се и позоришна представа за дјецу "Пепељуга", по тексту Aлександра Поповића, а у режији Саве Шкобића.

Посљедњег дана "Вишеградске стазе", у понедјељак, одржаће се вече "Чигоја штампе" из Београда, на којој ће говорити Теодора Тара, аутор књиге "Месечева роса".

Након тога, биће представљена и књига "Пјевање са Дрине", у којој су сабране пјесме неколико вишеградских пјесника.

Овогодишња "Вишеградска стаза" биће затворена позоришном представом "Пасторала", по тексту Радослава Павловића, а у режији Милорада Милинковића. У представи играју глумци Маријана Мићић, Мирољуб Турајлија, Данијела Штајнфелд и Владан Милић.

Организатор "Вишеградске стазе" је Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета", а покровитељи Министарство просвјете и културе Републике Српске и општина Вишеград.

                                                                    

Програм на ћуприји

На Мосту Мехмед-паше Соколовића на Дрини одржаће се књижевно вече на којем ће учествовати пјесници Слободан Ракитић, Добрица Ерић, Милован Данојлић, Драгомир Брајковић, Милица Лилић и Симо Лакетић.

Поред ових, стихове ће говорити и Љиљана Браловић, Благоје Баковић, Јованка Стојчиновић-Николић, Зоран Костић, Ратко Марковић, Милан Михајловић, Новица Соврлић, Миомир Јовановић, Бојан Максимовић и Миленко Јевђевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана