“Андрићева награда” Тушевљаковићу за збирку “Хангар за снове”: Признање мајстору српске фантастике

Б.П.
“Андрићева награда” Тушевљаковићу за збирку “Хангар за снове”: Признање мајстору српске фантастике

БЕОГРАД - Жири Андрићеве награде, једногласно је донио одлуку да Андрићева награда за 2022. годину буде додијељена писцу Дарку Тушевљаковићу за збирку прича “Хангар за снове".

Жири у саставу: др Бранко Вранеш (предсједник), др Мина Ђурић и др Марко Аврамовић, детаљно размотривши збирке приповједака и приче објављене у периодици 2022. године, на завршној сједници одржаној 22. септембра 2023. године у “Задужбини Иве Андрића” одлучило је да награди ову антологију у издању Градске библиотеке „Карло Бијелицки“.

-Дарко Тушевљаковић ствара интригантан и аутентичан приповиједни свијет, који обнавља књижевне традиције српске фантастике. Пишчеве дистопијске визије прожете су елементима хорора, научне лексике и филмске технике, премда увелико превазилазе оквире жанровске прозе. Књига “Хангар за снове” истиче се по лиричности и експресивности израза, богатству имагинације, духовитом поигравању са хоризонтом очекивања читалаца и смислу за савременост - наводи се у образложењу жирија.

Дарко Тушевљаковић је рођен 1978. у Зеници. Прву причу је објавио 2002. године у регионалној антологији приређеној у сарадњи с Унеском и од тада објављује краћу и дужу прозу у разним часописима и антологијама у земљи и региону. Године 2004. добио је награду „Лазар Комарчић“ за најбољу новелу. Досад је објавио три збирке прича (“Људске вибрације”, “Накнадне истине” и “Хангар за снове”), као и четири романа (“Сенка наше жеље”, “Јаз”, “Јегермајстер” и “Узвишеност”).

Дјела су му се нашла у ужим и најужим изборима за “НИН”-ову и “Виталову” награду. За роман “Јаз” добио је 2017. Европску награду за књижевност, Живи у Београду и ради као уредник и преводилац.

Награда ће бити уручена у Задужбини Иве Андрића, 10. октобра, на дан пишчевог рођења, у 11 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана