Александру Карађорђевићу Крст вожда Ђорђа Стратимировића

Срна
Foto: ГС

БЕОГРАД - Представници Центра за развој Шајкашке, Одбора за повратак посмртних остатака вожда Ђорђа Стратимировића, те представници племићке породице Стратимировић додијелили су принцу престолонасљеднику Александру Карађорђевићу Крст вожда Ђорђа Стратимировића.

Канцеларија престолонасљедника Александра саопштила је да се ово признање додјељује уз благослов Његовог преосвештенства епископа сремског Василија поводом свечаности преноса и сахране посмртних остатака српског генерала и вожда Ђорђа Стратимировића у Манастиру Ваведења Пресвете Богородице у Сремским Карловцима.

Принц Александар Карађорђевић рекао је да је са великим задовољством прихватио одликовање које носи име великог човјека и поносног сина српског народа.

"Управо му је народ који је водио дао титулу вожда, као што је то било и почетком 19. века, када је народ својом вољом дао исти чин и мом претку Карађорђу", нагласио је престолонасљедник Александар.

Ђорђе Стратимировић био је командант српске војске 1848. године, српски генерал којег су ондашњи Срби звали вожд. Потиче из угледне породице Стратимировић из Кулпина која води поријекло из Херцеговине. Рођен је у Новом Саду 7. фебруара 1822. године, а сахрањен у Бечу, гдје је преминуо 15. децембра 1908.

Посмртни остаци вожда Ђорђа Стратимировића пренесени су 28. августа из Беча у Србију, а 27. септембра сахрањени у Манастиру Ваведења Пресвете Богородице у Сремским Карловцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана