Александри Спасојевић статус првака Дјечијег позоришта РС

ГС
Foto: ДПРС

БАЊАЛУКА - Рјешењем министра просвјете и културе Републике Српске, Наталије Тривић, од 1. октобра 2022. године ансамбл Дјечијег позоришта Републике Српске има још једног првака, а то је глумица Александра Спасојевић, саопштено је из Дјечијег позоришта РС.

- Досљедно члану 44. Закона о позоришној дјелатности, министар просвјете и културе додјељује ово високо звање драмским умјетницима, због чега је овај статус заслужно добила Александра Спасојевић - Уз Божану Бијелић и Душка Мазалицу, који су рјешењем Министра постали прваци 2021. године, овим је ансамбл Дјечијег позоришта Републике Српске стекао још један важан атрибут у афирмацији националног театра за дјецу Српске - наводе из дјечијег националног театра.

Александра Спасојевић рођена је 23. 10. 1973. године у Бањалуци. За вријеме предшколског и основног школовања похађала Школу класичног балета у тадашњем Дому културе, садашњем Банском двору. Завршила  бањалучку Гимназију 1992, а шест година касније уписала  тек основану Академију умјетности у Бањалуци, на одсјеку Глума, као студент прве генерације у класи проф. Јовице Павића.

Дипломирала  је највишом оцјеном, у дипломској представи "Љубавник", Харолда Пинтера, у класи  ментора, проф. Ненада Бојића. Представа је премијерно изведена 26.10.2002. године, као прва дипломска представе Академије умјетности у Бањалуци и као прва дипломска  представа која је постављена на редовни репертоар Народног позоришта Републике Српске.

Након завршетка студија, радила  као асистент проф. Бојића на бањалучкој Академију умјетности, одсјек глума.

У Дјечијем позоришту Републике Српске запослена је 25 година и одиграла  је преко 100 премијера, драмских и луткарских, за дјецу и одрасле.

Сарађивала и са Народним позориштем Републике Српске и са градским позориштем Јазавац, радила са истакнутим редитељима из Србије, Бугарске, Бјелорусије, Пољске, Чешке.

Запажене представе у којима је играла су “Мајстор и Маргарита”, М.Булгакова (улога Маргарите), “Оловни војник”, Х.Кристијана Андерсена (улога Балерине), “Јежева кућица”, Бранка Ћопића (улога Лисице), “Плава птица”, М.Метерлинка (улога Свјетлост), “Три сестре”, А. П. Чехова (улога Олге), “Чаробњак из Оза”, Л. Ф. Баума (улога Вјештице Сјевера), “Коболди”, по књизи А.Диме, Медна каша грофице Берте (грофица Берта), "Седам гавранова", браће Грим и друге.

Године 2002. проглашена је за најбољу младу глумицу Републике Српске.  Већ 10 година бави се и позоришном режијом, како са дјецом тако и у професионалним позориштима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана