Александар Чотрић, афористичар, за “Глас Српске”: Хумор нам помаже да сачувамо бистру главу

Александра Глишић
Александар Чотрић, афористичар, за “Глас Српске”: Хумор нам помаже да сачувамо бистру главу

Ова пандемија вируса корона штети телу, али користи духу. И док се, с једне стране стручни људи боре с овом пошашћу науком и медицином, духовити људи се боре против ње вицевима, шалама, афоризмима, фотомонтажама и видео-клиповима.

Српски народ је изузетно духовит и створио је на хиљаде веома успелих графита и порука који нам прекраћују и улепшавају време у изолацији и скрећу мисли од невеселих тема и података. Хумор нам помаже да сачувамо присебан дух и бистру главу. Слажем се с мишљу Ежена Јонеска да нам “само комично може дати снагу да издржимо трагедију постојања”, односно запажањем Милоша Формана да је “хумор важан за сваки народ да преживи”.

Рекао је ово у интервјуу за “Глас Српске” Александар Чотрић, аутор више збирки афоризама, за које је добио значајна признања попут награде “Радоје Домановић”.

ГЛАС: Пишете и афоризме за дјецу. Колики је значај књижевности за најмлађе у ери дигиталне технологије?

ЧОТРИЋ: Писцима за децу није лако, јер морају да се изборе за делић дечје пажње у конкуренцији са друштвеним мрежама, цртаним филмовима, серијама, видео-игрицама, спортским преносима, музичким спотовима, такозваним јутјуберима и другима који се боре за наклоност најмлађих. Међутим, књигу, посебно ону поучну и забавну, ништа не може да замени у дечјем образовању и одрастању. Књига је била и остала најбољи пријатељ деце, чак и када она то не увиђају одмах. Али, право пријатељство се потврђује с временом. Зато верујем да ће писци за најмлађе увек имати место у њиховом згуснутом дневном распореду, узрокованом и великим бројем часова и ваннаставних активности. Пишем кратку форму, афоризме и приче које садрже хумор и неочекивану поенту и зато верујем да је то младима занимљиво. Најдражи ми је награда када се деца слатко и од срца насмеју када посећујем школе. А њихов аплауз вреди више од свих других признања.

ГЛАС: Шта тренутно настаје у Вашој књижевној радионици?

ЧОТРИЋ: Завршавам књигу афоризама за најмлађе која ће се звати “Свет смеха”. У њој ће бити око две стотине хуморних мисли о школи, оценама, породици, одрастању, слободном времену, књигама и интернету... О свему што најмлађе интересује и засмејава. Завршио сам и превод изабраних афоризама једног од најбољих руских савремених афористичара Константина Мелихана, који је изузетно духовит и, углавном, пише о женама и мушкарцима, љубави, браку, еротици и сличним темама. А предајем ускоро у штампу и Антологију румунског афоризма “Мед и отров” и Антологију чешког афоризма “Кнедла у грлу”. Обе књиге сам превео и приредио и надам се да ће читаоцима на српском језичком простору приближити стваралаштво најкраће књижевне форме два пријатељска народа који су у области књижевности остварили велике домете, да поменем само Емила Сиорана, Ежена Јонеска, Михаја Еминескуа или Јарослава Хашека, Бохумила Храбала и Милана Кундеру.

ГЛАС: С обзиром на то да је тренутно ванредна ситуација, знате ли када би требало да имате сљедећи наступ пред публиком на некој промоцији? Колико су ти сусрети значајни за писца?

ЧОТРИЋ: Тек у сусрету с публиком добијамо верификацију онога што смо написали. Без књижевних промоција, фестивала и вечери не знамо колико вреди наше стваралаштво. Зато ми ти непосредни контакти много недостају. Жао ми је што су због ове пандемије одгођени фестивали у Паризу, Франкфурту и Решици у Румунији, на којима је требало да учествујем. Жао ми је и пропуштених књижевних вечери у Београду и Ковину, које су биле заказане, па одгођене. Посебно ми је жао што је у Бијељини отказан Међународни фестивал хумора и сатире, чији сам био чест учесник. Међутим, за писце је ово стање и подстицајно, јер имамо више времена за своје нове рукописе. Штавише, не губимо драгоцено време за писање на путовања, састанке, промоције... Надам се да ћемо од јуна моћи да се вратимо редовном ритму и да ће у Зворнику у јулу или августу бити одржан хумористички фестивал “Крива Дрина”, на којем сам прошле године представио своје афоризме.

ГЛАС: Како проводите вријеме у доба изолације и шта читате ових дана?

ЧОТРИЋ: Читам по ко зна који пут роман “1984” Џорџа Орвела, јер је то антиутопијско дело које одлично коренспондира и са тренутном ситуацијом у свету, када се поново испољавају знаци тоталитаризма, односно амбиција држава и власти да потпуно контролишу грађане и манипулишу њиховом свешћу и поступцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана