Александар Бланић игра насловну улогу у новој представи Дјечијег позоришта РС

Александра Глишић
Александар Бланић игра насловну улогу у новој представи Дјечијег позоришта РС

БАЊАЛУКА - Драмски текст “Сирано де Бержерак” Игора Бојовића је сјајно написан и дјеци приближава овог јунака на неки весео начин. Такође Бојовићев текст је мало пародиран. Са редитељем Југом Радивојевићем смо сарађивали више пута у Дјечијем позоришту РС, тако да и сада очекујемо добру сарадњу.

 

 

 

Рекао је то за “Глас Српске” глумац Дјечијег позоришта Републике Српске Александар Бланић, који тумачи насловну улогу у представи “Сирано де Бержерак”.

Премијера представе најављена је за 28. фебруар. Принцезу Роксану игра Ана Анђелић, грофа Де Плиша Ђорђе Јанковић, мадмоазелу Шизелу Александра Спасојевић, Лепог Кристијана Драган Вучић, а кадете играју Саша Терзић и Драган Бањац.

- Југ Радивојевић одлично познаје ансамбл нашег позоришта и направио је добру глумачку подјелу у овој представи, онако како је он мислио да је најбоље. Као редитељ тачно зна шта ко од нас може најбоље да одигра. Пошто ме очекује премијера представе “Дучић” у Народном позоришту Републике Српске, која ће бити 31. јануара, такође у режији Југа Радивојевића, тек треба потпуно да се посветим лику Сирана де Бержерака - каже Бланић.

Помоћник редитеља, који је уједно задужен и за сценски покрет, је Игор Дамњановић, а музику потписује Божидар Обрадиновић. Сценографију и костим ради Берина Шушчевић, односно Јелена Савић из Дјечијег позоришта Републике Српске.

Југ Радивојевић је у Дјечијем позоришту Републике Српске већ режирао три представе “Петар Пан”, “Орлови рано лете” и “Том Сојер”, које су одлично прихваћене код публике, али и стручне критике.

Игор Бојовић је истакао да је његов омиљени драмски комад “Сирано де Бержерак” Едмона Ростана.

- Када бих морао да одлучим која је врста мог омиљеног стиха, свакако бих рекао - александринац. И заиста, ово дело које представља основу мог целокупног рада, кад је реч о драмским текстовима за децу (поред Шекспира, бајки, десетерца, осмерца и епске поезије) непресушан је извор моје инспирације. У представи која је пред вама, драги гледаоци и драги читаоци, намера маленог писца није била да досегне висине и дубине Едмона Ростана, већ да ово дело приближи деци и свом детињству, када се са њим први пут и сусрео - казао је Бојовић.

Писац

Драмски писац Игор Бојовић је и раније сарађивао са Дјечијим позориштем Републике Српске. Публика је имала прилику да гледа представе “Петар Пан”и “Крџа Брџа”, рађене по његовим текстовима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана