Албијанић: Светосавска награда - највеће признање за просвјетног радника

Срна
Foto: принтскрин

БИЛЕЋА- Светосавска награда је највеће признање које може да добије просвјетни радник самим тим што носи име првог српског и највећег просвјетитеља и учитеља - Светог Саве, изјавила је Срни професор енглеског језика у Основној школи "Петар Други Петровић Његош" у Билећи Мирјана Албијанић, један од овогодишњих добитника овог признања.

Албијанићева и Мирјана Скочајић, професор разредне наставе у билећкој Основној школи "Свети Сава" добитнице су Светосавске награде коју Министарство просвјете и културе Републике Српске додјељује за изузетне резултате постигнуте у области васпитања и образовања ученика у претходној години и допринос квалитетнијем образовању и васпитању у Српској.

Албијанићева каже да је веома поносна што је један од 12 награђених предметних наставника у цијелој Републици Српској, истичући да ова награда представља признање цијелом колективу.

Она је додала да се потајно надала да ће бити добитник Светосавске награде након што је видјела да испуњава све тражене услове - успјех на међународном такмичењу из енглеског језика, иновативност и креативност, те примјена разноврсних и савремених иновативних метода и технологија у васпитно-образовном раду.

"Свакодневно доприносим и унапређењу квалитета рада установе у настави и ваннаставним активностима. Драго ми је што се труд и рад цијене", истиче Албијанићева.

Она каже да изазова у раду са ученицима не недостаје, те да је највећи изазов како дјецу данашњег, модерног времена, заинтересовати за учење, односно како им приближити градиво и учинити занимљивијим да би га лакше усвојили.

"То управо, чини ми се у доброј мјери постижем захваљујући креативном, упорном раду и употребом средстава модерне технологије којима наша школа обилује", рекла је Албијанићева.

Она истиче да бити добар просвјетни радник подразумијева много тога, али у данашње вријеме прије свега треба да буде педагог, психолог, чак и родитељ, па тек онда наставник.

Професор разредне наставе у Основној школи "Свети Сава" у Билећи Мирјана Скочајић рекла је да је ово значајно признање за њу велика част, обавеза и подстрек за даљи рад, те истакла да бити добар просвјетни радник у данашње вријеме значи ићи укорак са временом.

"Наставник треба стално да се усавршава и унапређује свој рад у складу са трендовима у одређеном времену. Дјеци треба бити пријатељ, подршка и пружати им сигурност. Треба их научити и васпитати да буду самостални, одговорни и успјешни људи", поручила је Скочајићева.

Седам васпитача из предшколских установа, 24 наставника разредне и предметне наставе у основним школама, те 11 професора средњих школа у Републици Српској добили су Светосавску награду за постигнуте изузетне резултате у области васпитања и образовања дјеце и ученика и допринос квалитетнијем васпитању и образовању у Републици Српској у школској 2020/2021. години.

Светосавска награда, која се састоји од Светосавске повеље и новчане награде, добитницима ће бити уручена 28. јануара на свечаности у Дјечијем позоришту Републике Српске у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана