Академија умјетности 25 година успјешно образује младе таленте

Срна
Академија умјетности 25 година успјешно образује младе таленте

БАЊАЛУКА - Академија умјетности Универзитета у Бањалуци већ 25 година успјешно образује младе таленте у драмској, музичкој и ликовној умјетности, а очекује се и да наредне академске године буде уведен нови студијски програм - дизајн ентеријера, рекла је Срни декан ове високошколске установе Драгана Пурковић Мацан

"Управо смо завршили елаборат о лиценцирању новог студијског програма Дизајн ентеријера, који смо радили заједно са Архитектонско-грађевинско-геодетским факултетом и очекујемо да уђе у процедуре, те се надамо да ћемо прве студенте уписати на јесен", рекла је Мацанова.

Она је подсјетила да је Академија основана 1998. године са племенитом визијом да се оснује институција која ће образовати кадар из области умјетности и културе.

"Након 25 година можемо рећи да смо у томе успјели. Кадар који је изашао из Академије највеће је достигнуће и резултат њеног рада јер су наши бивши студенти сада креатори културног и умјетничког живота у Републици Српској", рекла је Мацанова.

Она је истакла да ће ове године са поносом бити обиљежен јубилеј 25 година постојања и рада Академије. "Обиљежавање овог јубилеја почећемо изложбом 25 година Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, која ће сутра бити отворена у Музеју савремене умјетности Републике Српске, а ријеч је о изложби умјетничких дјела свих наставника и сарадника који раде и који су радили на студијском програму Ликовне умјетности", рекла је Мацанова.

Према њеним ријечима, у оквиру обиљежавања јубилеја у Музеју ће током три мјесеца трајања изложбе сваке седмице бити по једна активност, као што је концерт, монодрама или нешто треће, са свих студијских програма.

"У Културном центру Бански двор крајем јануара планиран је велики концерт Ах, рече Бах наших студената и професора са студијског програма музичке умјетности, а након тога, већ традиционално, креће одржавање Дана Владе Милошевића у априлу", рекла је Мацанова. Она је додала да се очекује и Позоришни академски Фестивал /ПАФ/, који ће бити одржан крајем јуна и почетком јула.

"Наравно, ријеч је о нашим редовним активностима, али ове године ћемо се трудити да их подигнемо на виши, свечарски ниво и 2. јула имаћемо свечану академију и то је дан Академије умјетности", рекла је Мацанова. Она је оцијенила и да је велики успјех у раду Академије тај што је ишколовала свој кадар, који данас студентима успјешно преноси стечено знање. "На самом почетку оснивања Академије нисмо имали довољно професора, које смо морали да ангажујемо из Србије. Сада је гостујућих професора све мање, те су већина професора данас бивши студенти Академије и то су људи који имају запажене умјетничке и педагошке референце", рекла је Мацанова.

Она је изразила задовољство и што су бивши студенти академије увијек дочекани раширених руку и у другим институцијама културе, као што су позоришта, музеји, галерије, али и на музичким сценама. Мацанова очекује да од наредне академске године у функцији буде нови простор намијењен студентима Академије, гдје ће моћи да излажу своја ликовна дјела, играју позоришне представе или изводити концерте.

"То ће бити Студентски културни центар, којег жељно очекујемо. У току је опремање и завршавање ентеријера овог центра, који ће бити дио Универзитета у Бањалуци, а смјештен је у склопу четвртог павиљона Студентског центра", рекла је Мацанова. Она је истакла и да млади у Републици Српској имају велики потенцијал у области умјетности, о чему свједоче и бројне награде и признања које студенти Академије освајају на такмичењима и фестивалима у региону, али и свијету. "Институције Републике Српске улажу напоре да се тај потенцијал подржи, обликује и усмјери на прави начин и сигурна сам да ће те подршке бити све више", рекла је Мацанова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана