“Ајнштајнова издаја” на Ташмајдану

Г.С.
“Ајнштајнова издаја” на Ташмајдану

“Театар Вук” извешће своју најновију представу “Ајнштајнова издаја” Ерика Емануела Шмита у режији Андрее Лазић на отвореној сцени стадиона Ташмајдан, 2. јула.

Ова “озбиљна комедија”, како наводе аутори представе, прати два необична човјека, који се срећу четрдесетих година двадесетог вијека, покушавајући да нађу заједничку тачку опроштаја, себи и свијету, који је увијек на ивици уништења.

У центру приче је случајни сусрет славног научника Алберта Ајнштајна са америчком скитницом на обали језера у Њу Џерзију.

- Ајнштајн, њемачки Јевреј и убијеђени пацифиста, “укршта” ставове са човјеком који је изгубио сина у рату и брани смисао његовог постојања. Филозофска, а крајње разумљива драма Ерика Емануела Шмита, најизвођенијег драматичара нашег доба, води нас ка истини и правди, које су посљедња одбрана генија у свакој области науке и живота - објашњавају аутори.

У представи играју Небојша Дугалић, Бранислав Зеремски и Јован Јелисавчић.

На иницијативу београдских позоришта и Секретаријата за културу сва београдска позоришта ће од 25. јуна до 20. јула своје представе изводити на стадиону Ташмајдан.

Ерик Емануел Шмит рођен је 1960. у Лиону. Током студија изучавао је музику и књижевност. Године 1983. дипломирао је филозофију, а 1987. је и докторирао. Шест година касније, послије сјајних одзива на његов књижевни рад, одлучује да се потпуно посвети писању.

Шмит је прије свега позоришни писац. Добитник је награде Француске академије наука за цјелокупно позоришно дјело, а многи његови комади, од првог, изведеног 1991, па до данас, вишеструко су награђивани, са још много више номинација. Током три мјесеца за свако извођење “Загонетних варијација”, његовог славног комада познатог и београдској публици, тражила се карта више. Тада су откупљена права за приказивање у многим земљама: Финска, Грчка, Јапан, Пољска, Аргентина, Русија... Свуда су у главној улози чувени, најбољи глумци националних глумишта.

И све три новеле које чине “Трилогију невидљивог - Оскар и госпођа у ружичастом мантилу, Господин Ибрахим и цвјетови Курана и Миларепа” - изводе се на позоришним сценама Француске, али и Велике Британије, САД, Њемачке. Шмитов успјех заснива се на његовој способности да мајсторски постави заплет о промишљању вјере, о трагању за истином и самоспознајом или о префињеним психолошким односима и сложеном унутрашњем животу “обичних” и мање обичних људи, који за Шмита обични никад не могу бити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана