Адлигат донирао књиге манастиру Милешева

Танјуг
Адлигат донирао књиге манастиру Милешева

БЕОГРАД - Удружење за културу, умјетност и међународну сарадњу „Адлигат“ донирало је манастиру Милешева 300 књига разних жанрова из своје богате колекције, које ће бити доступне свим будућим посјетиоцима манастира, саопштено је из те организације.

Епископ милешевски Атанасије Ракита примио је делегацију „Адлигата“ у Милешеви на састанку поводом сарадње у области културе, промоције читања, као и начина сакупљања и чувања највреднијих умјетнина.

Овом приликом су чланови делегације, предсједник удружења Виктор Лазић и Александра Цукавац, упознали епископа са акцијама из области културе које су реализоване у протеклих неколико година - једна од таквих акција, која је уједно међу највећима у историји Србије, јесте „Милион књига за Србију“, у оквиру које је донирано 800.000 књига библиотекама у земљи и региону.

Кроз жељу да књиге и знање буду доступни свима, епископ је дао свој благослов дјелатностима које за циљ имају ширење и очување културе.

Лазић је позвао епископа да посјети Музеј књиге и путовања, Музеј српске књижевности, као и Библиотеку Лазић - најтрајнију српску породичну библиотеку, чији фонд превазилази два милиона наслова.

У овој библиотеци могу се наћи писма Николе Тесле, писмо Хајдук Вељка Петровића, биљешке Томаса Едисона, као и јединствени експонати попут православних књига на пергаменту из Етиопије.

Делегација Адлигата“ посјетила је и манастирску ризницу у којој се налазе вриједне светиње, присуствовала литургији коју је епископ служио, а имали су и прилике да се поклоне гробу Светог Саве.

Милешевска епархија и „Адлигат“ договорили су успостављање дугорочне сарадње на пољу културе, а ово удружење изразило је жељу да настави да учествује у прикупљању материјала за библиотеку овог манастира, задужбине краља Стефана Владислава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана