Васко Јорданов: Ванвременски звук старих инструмената

Дејан Вујанић
Васко Јорданов: Ванвременски звук старих инструмената

Кавал је срушио границе. Овај македонски народни инструмент, иако стари, показао је да је својим звуком и другим специфичностима ванвременски. Он је равноправно заступљен са осталим инструментима на музичким академијама у Скопљу, Београду и Софији, што доста говори о његовој вредности.

Ово је за "Глас Српске" рекао Васко Јорданов, који осим што израђује старе македонске народне инструменте попут кавала, шупељке, гајди, зурле, дудука, активно их промовише свирајући на њима у својој етно-групи "Белегзија".

Јорданов, који од прошлог љета живи у Бањој Луци, најавио је да ће "Белегзија" одржати концерт 15. јануара у Народном позоришту Републике Српске, а том приликом биће отворена и изложба македонских инструмената које израђује.

- Свираћемо моје ауторске нумере, као и македонске и српске народне песме, што ће представљати и најаву нашег новог албума који треба ускоро да изађе - истакао је Јорданов.

Уз пратњу гитаре, виолине, тарабуке и конги, Јорданов ће на концерту мијењати инструменте, настојећи да на овај начин представи дио богатог културног насљеђа Македоније.

Бањолучка публика има прилику да види Јорданова и у представи Народног позоришта Републике Српске "Дивље месо".

- Када се постављао комад Горана Стефановског, из позоришта су контактирали Удружење Македонаца Републике Српске, пошто им је био потребан неко ко зна да свира македонске инструменте. Тако сам добио задатак да свирам три теме у представи, а имам и неколико својих импровизација - нагласио је Јорданов.

Он је најавио да ће покушати у Бањој Луци да отвори музичку школу за оне који желе да науче да свирају на старим инструментима.

- Желим да привучем што више младих људи да крену да се баве традиционалном музиком, да науче да свирају на старим народним инструментима, да се врате коренима и да негују културно благо - објаснио је Јорданов.

Кавал

Фрула или дудук има неки стандардни писак, а кавал је шупља цев по целој дужини и мора се налазити под одређеним углом да би се произвео звук. Израђује се од јасеновог дрвета у више "штимова" и величина. Будући да кавал има и полутонове, на њему се може свирати буквално све - казао је Васко Јорданов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана