Скелани: Зидовима римске виле потребна заштита

Крстина Ћирковић
Скелани: Зидовима римске виле потребна заштита

Скелани - Током посљедњих истраживања на локалитету задружног дома откривена је знатно већа површина остатака из римског доба него што се претпостављало, а обим радова на њиховој заштити много је већи.

Испричала је ово за "Глас Српске" руководилац тима за конзервацију пронађених археолошких остатака из римског доба у Скеланима Милица Котур.

Како каже, у току су конзерваторски радови на површини од око 900 метара квадратних.

- На том локалитету налази се римска вила, која је ове године систематски истражена и чији су зидови у различитом степену очуваности, од потпуно урушених до дјелимично очуваних. Конзервација се односи на реконструкцију зидова римске виле у висини до једног метра - рекла је Котур.

Истакла је да се конзерваторски радови односе на заштиту римског камена и довођење у стање стварања обриса виле у висини до једног метра. Она је подсјетила да су на том локалитету пронађени мозаици на површини од око 100 метара квадратних.

- Ради се о изузетно значајним мозаицима квалитетне израде и лијепог изгледа. Радили су их мајстори, зналци тог посла и то се види по мотивима који су колоритски и технолошки добро урађени - оцијенила је Котур.

У Скеланима су, како је рекла, откривени мозаици из римског доба на једној од највећих површина на овим просторима.

Директор Јавне установе Археолошки музеј "Римски муниципијум" Скелани Свјетлана Марковић подсјетила је да су почетком љета настављена археолошка истраживања на локалитету задружног дома, на којем су раније нађени остаци из римског доба.

- За тај пројекат, у оквиру којег је предвиђена и заштита пронађених остатака, из Развојног програма Републике Српске обезбијеђене су 191.662 марке - каже Марковић.

Пројекат се реализује уз подршку Министарства просвјете и културе РС, а у сарадњи са Републичким заводом за заштиту културно-историјског и природног насљеђа чији ће стручњаци заштитити пронађене предмете и друге археолошке остатке из римског доба.

Археолошка истраживања на подручју Скелана почела су прије шест година уз финансијску подршку Владе Републике Српске.

Током ранијих ископавања на локалитету задружног дома откривени су јединствени подни мозаици и остаци грађевине за коју се претпоставља да је била најзначајнији објекат римског насеља у том дијелу Сребренице.

Орнаментика

- Тим археолога, које је предводио директор Музеја Семберије Мирко Бабић, приликом ископавања 2008. године пронашао је и 83 римска камена споменика са натписима, рељефом и различитом орнаментиком. Све активности на археолошком истраживању у периоду од 2010. до 2014. године представљене су на званичној интернет страници музеја - подсјетила је Свјетлана Марковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана