Оливера пеглом ствара уникатна сликарска дјела

Срна
Оливера пеглом ствара уникатна сликарска дјела

Билећа - Билећанка Оливера Вукоје бави се енкаустиком - необичном сликарском техником у којој је главни алат пегла.

Kада се помене ријеч пегла, многи имају асоцијације на кућни посао и ријетко ко би помислио да баш она може да послужи као оруђе за стварање лијепих и уникатних дјела, слика на платну, папиру или некој другој подлози.

“Енкаустика је једна од најстаријих сликарских техника која се користила још у старој Грчкој, Египту и Риму, када се сликало уз помоћ отопљеног пчелињег воска, који се мијешао са разним пигментима и који је врућим металним предметима наношен на камен, дрво или слоновачу”, објашњава Оливера за Срну.

Енкаустика је данас ријетко у употреби, осим у савременом модификованом облику названом “сликање пеглом”.

“Слика се на сјајном или глос, односно фото-папиру. На загријану плочу пегле наносе се воштане бојице и посебним покретима стварају јединствени колорити, облици и мотиви. Након тога, слика се суши 24 до 48 часова, а затим полира меканим папиром или најлонском тканином, како би се постигли сјај и трајност”, појашњава Оливера.

Она се енкаустиком почела бавити случајно, када је на телевизији видјела прилог о овој необичној техници.

“За стварање једне слике потребно је извјесно вријеме”, каже Оливера и напомиње да све зависи од тога шта жели да наслика, односно колико је детаља и мотива на слици, а и од инспирације.

Мотиве за своја дјела Оливера проналази у окружењу, а природа јој је неисцрпан извор инспирације.

“Слике радим из чистог хобија и задовољства јер волим да се бавим неком врстом креативности. То је оно што ме испуњава. Када ми обавезе дозвољавају, посветим се томе”, наводи она.

Некада су то цвјетни аранжмани, рађени тематски, зависно од повода, или украшавање посластица /медењаци, торте/, слике од сувог, пресованог цвијећа, израда магнета, украса, накита...

Оливера своје умијеће преноси младим људима, будући да је кроз пројекат “Подршка младима у локалним заједницама”, који се уз помоћ Међународне организације за миграције спроводи и у Билећи, организовала низ радионица енкаустике за које влада велико интересовање.

Она поручује да њен лајт-мотив нису изложбе нити лична промоција, већ жеља да са млађим колегама заједничком креативном енергијом створи нека лијепа и уникатна дјела од чије продаје чак и зарађују новац за хуманитарне сврхе.

“Суштина је у креативном раду, који надахњује и испуњава човјека. Сви смо ми на неки свој начин креативни, а тај креативни рад нас оплемењује и изграђује”, каже Оливера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана