Кишова биографија међу најбољима у САД VIDEO

SEEcult.or, B92
Кишова биографија међу најбољима у САД VIDEO

Књига британског аутора Марка Томпсона о Данилу Кишу, једном од најзначајнијих југословенских писаца 20. вијека, уврштена је међу пет најбољих биографских издања 2013. године у САД.

Избор награђених дела сачинило америчко Национално удружење књижевних критичара (NBCC), преноси SEEcult.

Књига " Birth Certificate: The Story of Danilo Kis" (Крштеница - Прича о Данилу Кишу), у издању Корнел универзитета, била је међу финалистима за Националну књижевну награду критике за 2013. годину, која је додjељена 13. марта у Њујорку.

Кишова биографија резултат је готово дводеценијског Томпсоновог истраживања лика и дjела великог писца, али и историјских и друштвених прилика на простору бивше Југославије.

Томпсон је интервјуисао чланове Кишове породице, његове пријатеље и поштоваоце како би проучио пишчев живот и историју региона из којег је поникао. То му је омогућило да боље разуме и Кишова дjела.

Томпсонова књига, како је наведено у саопштењу NBCC-а, уједно је и цjеловит водич у деструктивне политике које су, недуго након Кишове смрти, довеле 90-их година на простору бивше Југославије до највећег ратног насиља у Европи послије Другог свјетског рата.

Томпсон је аутор и књига "Кућа од папира - Крај Југославије" и "Ковање рата" о медијима у Србији, Хрватској и Босни и Херцеговини.

Томпсонова књига о Кишу била је у ужем избору за Националну књижевну награду америчке критике у категорији биографских дјела, заједно с књигама о Лоренсу од Арабије, Баху, Маријан Мур и Џонатану Свифту. Награду је освојило дјело “Jonathan Swift: His Life and His World” Леа Дамроша о англо-ирском сатиричару, есејисти, писцу памфлета и песнику, аутору "Гуливерових путовања".

Националну награду критике NBCC додјељује већ 40 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана