Изложба о Дучићу за јубилеј

Александра Рајковић
Изложба о Дучићу за јубилеј

Бањалука - "Јован Дучић у дипломатији" и "Архивско благо Републике Српске" изложбе су које ће бити отворене у априлу у оквиру обиљежавања јубилеја - 60 година Архива Републике Српске.

Рекао је ово за "Глас Српске" директор Архива Републике Српске Душан Поповић, најављујући тако низ манифестација којима ће бити обиљежено шест деценија постојања ове институције.

- Прослава 60 година Архива биће свечана и радна. Путем изложби показаћемо архивско благо које чувамо, а представићемо и нове књиге које смо објавили. Такође, 18. и 19. априла биће одржан научни скуп "Привреда Бањалуке и Босанске Крајине у капиталистичком настајању и развоју (1953 - 2013) - казао је Поповић.

Поставка архивских докумената о Дучићу биће отворена 18, а "Благо Архива Републике Српске" 19. априла.

- Цијела година биће у знаку јубилеја, а представићемо шест нових књига у издању Архива РС - најавио је Поповић.

Секретар Организационог одбора обиљежавања јубилеја Архива РС Зоран Мачкић истакао је важност научног скупа који ће окупити архивске стручњаке из региона.

- До сада су нам стигле 22 пријаве из Србије, Хрватске и БиХ за учешће на скупу. Рок за пријаве отворен је до 25. марта, а очекујемо да ће бити тридесетак учесника - казао је Мачкић.

Помоћник директора Архива Републике Српске Бојан Стојнић је истакао да су јубилејске манифестације распоређене током цијеле године.

- У сусрет јубилеју кренули смо још у децембру, када је отворена изложба "Жељезнице у Краљевини Југославији 1918 - 1941". Као дио програма објавићемо и фотомонографију "Архив Републике Српске", а ја припремам и књигу "Штампарије, књиговезнице, књижаре и папирнице у Босанској Крајини (1879 - 1941) - рекао је Стојнић.

Нови број стручног и научног часописа "Гласник", који Архив Републике Српске објављује једном годишње, из штампарије излази у априлу, а тематски је посвећен 60. годишњици ове институције.

- Сваки архивски стручњак је најсрећнији када је у прилици да оригинални документ представи јавности, а то ћемо постићи и манифестацијама које организујемо поводом јубилеја - каже помоћник директора Архива Републике Српске Верица Стошић.

Најавила је да ће Архив Републике Српске у мају у Архиву града Будимпеште представити изложбу "Жељезнице у Краљевини Југославији 1918 - 1941".

Архивска грађа

У саставу Одјељења за заштиту архивске грађе ван Архива РС у Бањалуци дјелују канцеларије Архива у Добоју, Зворнику, Фочи, Сокоцу и Требињу. Душан Поповић је истакао да су све канцеларије Архива РС у свим градовима и општинама одлично повезане, што доприноси бољем раду ове институције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана