Гран при Наиса глумцу Борису Исаковићу

Агенције
Гран при Наиса глумцу Борису Исаковићу

Ниш - Гран при “Наиса”, највише признање Фестивала глумачких остварења у играном филму Србије, припала је Борису Исаковићу за улогу Страхиње у филму “Одумирање”, саопштила је предсједница жирија Ђурђија Цветић на синоћњој церемонији уручења награда 48. сусрета глумаца у Нишу.

- Заиста ми је драго што сам овде. Да није било Аце Берчека филм „ Одумирање” би покупио све награде. Берчек ме је зезао да је он добио мушку награду, Нела Михајловић женску, а да је моја награда средњег рода. Нема везе, пресрећан сам што је „ Наиса”, било ког да је рода, у мојим рукама. Неизмерно сам захвалан Браниславу Трифуновићу јер је и улогу продуцента и глумца одлично одиграо. Велику захвалност дугујем и младом писцу текста Душану Спасојевићу, пред којим је будућност. Надам се да је ово само почетак његове сјајне каријере. Можда се видимо и следеће године са неким новим филмом по Спасојевићевом текст у -поручио је Исаковић након уручења награде. 

Награда Цар Константин за најбољу мушку улогу додјељена је Александру Берчеку ( “Кругови”), а награда Царица Теодора за остварену најбољу женску улогу припала је Нели Михајловић ( “Лед”). Повеље за изузетну мушку и женску улогу припале су Тихомиру Станићу (“Фалсификатор”) и Дари Џокић (“Одумирање”).

Александар Берчек, прошлогодишњи добитник „ Наисе” захвалио се нишкој публици што га је опет наградила вишеминутним аплаузом.

- Јел се сећате да сам вам прошле године рекао да ћемо се видети следеће године? Ја не лажем, испунио сам своје обећање. Хвала вам што сте ме поздравили тако дивно- захвалио се  Берчек публици.  

Награде за најбољу мушку и женску епизодну улогу, према оцијени жирија, остварили су Никола Ракочевић (“Кругови”) и Јасна Ђуричић (“Одумирање”), а најуспјешнији дебитант је Милица Јаневска (“Одумирање”).  

Велимира  Бату Живојиновића  Савет фестивала наградио специјалном наградом за изузетан допринос српској, а раније и југословенској кинематографији. Њему је     припао ручно израђени Константинов шах са ликовима из битке код Милвијског моста (312.г.) саопштио је умјетнички директор фестивала Драган Вујић Вујке.

Гран при “Наиса” износи 200.000 динара, док награде Цар Константин и царица Теодора вриједе по 150.000 динара, добитници награда за изузетну мушку и женску улогу однијеће по 100.000 динара, а епизодисти и дебитант награђени су са по 80.000 динара. Плакете су додјељене глумцима који нису држављани Србије а остварили су запажене улоге у филмовима приказаним на фестивалу “Филмски сусрети”. У ту категорију спадају глумци Мустафа Надаревић (“Кад сване дан”), Емир Хадзихафизбеговић (“Одумирање”) и Момчило Оташевић (“Лед”).  

Жири бечке филмске лабораторије “ Cynćro film video und audiо”  је као најбољег глумца продуцента наградио  Ненада Окановића (филм “Вир”), који је  добио ваучер у вредности од 3.000 евра. Награда “Златна линцура” Јахорина феста додјељена је филму “Лед” редитељке Јелене Бајић Јочић. Глумица Нела Михајловић проглашена је за најпопуларнију глумицу фестивала.  

- Јако сам узбуђена и срећна што је жири проценио да сам улогу мајке Стане у филму „ Лед” одиграла тако да сам заслужила да будем проглашена добитницом награде за најбољу женску улогу. Али, мени је јако драга и награда нишке публике, која је најбоља филмска публика на свету, за најпопуларнијег глумца Филмских сусрета. За ово моје признање заслужне су и моје колеге са којима сам глумила, међу њима су:  Велимир Бата Живојиновић, Олга Одановић, Ненад Једздић, Момчило Оташевић. Била ми је част што сам с њима била у кадру- рекла је Нела по уручењу награде.
 

На овогодишњем фестивалу  приказано је 12 филмова у званичној конкуренцији,  од којих је осам  било дебитантских. Фестивал су затворили филмови “Пут ружама посут” Марка Новаковића и “Поноћна молитва” Бобана Рајковића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана