Бојан Стојнић, директор Архива Републике Српске: Буџет појеле плате

Мирна Пијетловић
Бојан Стојнић, директор Архива Републике Српске: Буџет појеле плате

Бањалука - Стање архивске дјелатности у Републици Српској није задовољавајуће, а највећи проблем са којим се Архив РС сусреће свакодневно је недостатак финансијских средстава. Више од 95 одсто буџета институције одлази на плате запослених.

Рекао је ово за "Глас Српске" директор Архива Републике Српске Бојан Стојнић и додао да хронично недостаје новца за издавачку и изложбену дјелатност, међународну и међуархивску сарадњу, информатизацију и дигитализацију.

- Други велики проблем представља недостатак смјештајних капацитета. Депои Архива су буквално затрпани преузетом архивском грађом, а на терену на преузимање чека педесетак хиљада дужних метара архивске грађе настале радом укинутих или ликвидираних стваралаца - рекао је Стојнић.

У овој културној установи, како истиче Стојнић, суочавају се и са недовољним бројем запослених у архивској служби.

- Он не одговара реалним потребама Архива. Утврђени стандарди у овој области нису поштовани, односно примијењени. Тренутан број запослених је мањи од 30. Архиву недостају архивисти, информатичари, библиотекар, спремачице, чувари, манипуланти - наглашава Стојнић.

Увођење модерних технологија тренд је који прате све институције, међутим, то неминовно захтијева знатна новчана средства, те, како каже Стојнић, нека нова знања и вјештине архивских радника, али и радника запослених у регистратурама, а посебно знања и вјештине у управљању документом.

Архив РС планира да током 2015. потпише споразуме о сарадњи са Војним архивом у Београду и Архивом Српске православне цркве у Београду и реализује неколико изложбених и издавачких пројеката.

- Поводом обиљежавања 70 година од ослобођења Бањалуке у Другом свјетском рату (1945 - 2015) биће постављена велика изложба архивских докумената "Ослобођење Бањалуке 1945". Изложба ће бити постављена у Бањалуци за Дан града, 22. април 2015. године - најавио је Стојнић и додао да планирају још неке изложбе у сарадњи са Архивом Југославије из Београда.

На пољу издавачке дјелатности током године планирају да објаве неколико књига и научни часопис "Гласник Удружења архивских радника Републике Српске".

Протеклу годину, како истиче Стојнић, обиљежила је изложба "Млада Босна и Сарајевски атентат" која је била постављена у Бањалуци, Мостару, Гацку, Вишеграду, Београду, Новом Саду, Сомбору, Суботици, Сенти и Скопљу. Изложбу је видјело више хиљада грађана Републике Српске, Федерације БиХ, Србије и Македоније.

- Протекле године Архив је објавио фототипско издање књиге "Данашњица и Млада Босна. Улога и значај Владимира Гаћиновића". Колико нам је познато, сачувана су свега два примјерка ове књиге, која је објављена 1937. и убрзо била забрањена. Објављивањем фототипског издања ове књиге спасена је од нестанка једна вриједна научна књига. Књига проф. др Ђорђа Микића "Сарајевски атентат као јужнословенска буржоаска револуција", коју је Архив објавио прошле године, оцијењена је од научне и стручне критике као најбоље дјело написано на српском језику у 2014, поводом обиљежавања 100 година од почетка Првог свјетског рата (1914 - 2014) - подсјетио је Стојнић.

Сарадња

- Сарадња са "Гласом Српске", кроз рубрику "Записи  из Архива Републике Српске", траје од новембра 2012. До данас је објављено близу 120 прилога из прошлости Бањалуке и Републике Српске. Са вашим листом сарађивало је 12 наших архивиста, а ова сарадња наставиће се и у наредном периоду. Кроз ове интересантне текстове приказали смо само мали дио архивског блага, које се чува у депоима Архива, али и приближили Архив грађанима. Преко различитих веб сајтова и друштвених мрежа, али и контаката са обичним грађанима закључујемо да је ријеч о веома читаној рубрици - рекао је Бојан Стојнић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана