Разноврсна и квалитетна литература привлачи посјетиоце “Гласове” смотре писане ријечи: Класици и бањалучки писци најтраженији

Илијана Божић
Разноврсна и квалитетна литература привлачи посјетиоце “Гласове” смотре писане ријечи: Класици и бањалучки писци најтраженији

БАЊАЛУКА - Разноврсна и квалитетна литература, мудрости, поуке и савјети уткани у корице књижевних и научних дјела и ове године привукли су бројне посјетиоце на 26. Међународни сајам књиге у Бањалуци који је традиционално приредио “Глас Српске”.

Издавачи су се потрудили да штандови у спортској дворани “Борик” изгледају што љепше, а како су казали укуси читалаца су различити. Ипак и ове године, као и ранијих, класици су најтраженији, а уз њих и књижевност за дјецу. Љубитељи писане ријечи могу да пронађу омиљена издања по приступачним цијенама, а попусти се крећу од 15 до 70 одсто.

Књишки мољци често су застајали на штанду издавачке куће “Боок” која је традиционални излагач на Сајму књиге. Директор ове куће Љубинко Осослија за “Глас Српске” је истакао да на сајму учествују од 1996. године када је одржан први сајам књиге у Банском двору.

- Тада смо долазили коридорима. Имамо исписани пергамент којим смо се, нас 22 издавача из Србије као утемељивачи, обавезали да то прерасте у традицију. Трудимо се да изненадимо читаоце и обновимо издања - казао је он.

Како је казао нека од најтраженијих издања на њиховом штанду су дјела Ефраима Кишона, највећег свјетског сатиричара и хумористе.

- Тражена су Шекспирова дјела, али и књиге Достојевског, као и Толстојева “Ана Карењина”, те “Дневник Ане Франк”. Корона је учинила да посета сајму буде мања, јер је ограничен приступ. Школске екскурзије које су биле декор сајма овај пут не долазе. Међутим, имамо сталне купце који сваке године без обзира на временске прилике долазе са списком књига које би волели да имају - испричао је Осослија.

Додао је да ће отпутовати и у Београд по неке од наслова како би задовољио вјерне бањалучке књигољупце.

- Поред класика много се купује и дечија литература, нарочито енциклопедије јер долазе родитељи са децом, али и баке и деке са унуцима. Они не могу да изађу са сајма без књиге за своје наследнике - рекао је он.

Да је читање право задовољство и да дјела српских писаца нису запостављена посвједочила нам је и Александра Глишић из Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске.

- Наш штанд је у знаку “Изабраних дјела Светозара Ћоровића” која смо објавили у три тома, а истински љубитељи писане ријечи не заобилазе књиге великана српске књижевности попут Кочића и Шантића. Посјетиоцима су занимљиве и “Стриповијетке”, по мотивима Кочићевих и Шантићевих дјела. Оне су мамац за млађе, који су одушевљени начином на који су представљени бисери националне књижевности - навела је Глишићева за “Глас Српске”.

Према њеним ријечима живи контакт читалаца са књигом је драгоцјен, а у доба пандемије сајам писане ријечи има важну улогу.

- Нова издања, мирис књиге тек пристигле из штампарије ништа не може да замијени. Радује нас што читаоци поклањају пажњу књижевним класицима, а драгоцјеност међу нашим новим издањима је објављена Кочићева приповијетка “Ђе је мама”- испричала је Глишићева.

На штанду Удружења издавача и књижара Србије бањалучкој читалачкој публици први пут се представила издавачка кућа “Агора” из Новог Сада. Драгана Алексић Матић у име ове издавачке куће истакла је да су задовољни.

- Читаоцима су позната наша издања, а најпродаванија књига је “Тесла портрет међу маскама” Владимира Пиштала. На нашем штанду можете пронаћи литературу за све генерације – изјавила је она за “Глас”.

Шаролики штанд издавачке куће “Библионер” један је од оних на којима посјетиоци дуго застају, а како је њихова представница Драгана Палић казала за “Глас Српске”, посјећеност јесте мања, али прави љубитељи књиге долазе на сајам. Један од траженијих романа на овом штанду је “Смртни исход атлетских повреда” Милице Вучковић.

- Продају се класици и дечје књиге као што је “Пипи Дуга Чарапа”. Андрић, Селимовић, Толстој и Достојевски су стандардно најтраженији, а једна од продаванијих је “Зимско љетовање” Владана Деснице, те “Август” Џона Вилијамса. Много се траже и домаћи писци као што су Милена Марковић, Владана Перлић и Тања Ступар Трифуновић - рекла је Палићева.

Иако сајму недостаје дјечји жагор и посебна атмосфера коју собом доносе школарци, ипак малишани долазе по своје најдраже књиге. Неда Гаврић испред “Арт сцене” је истакла да су комплети школске лектире омиљени.

- Надамо се да ће посјета бити боља за викенд, јер имамо и сјајну понуду издања Удружења књижевника Републике Српске - додала је она.

Радно вријеме сајма је од 10 до 21 час, осим понедјељка, када је до 18 часова. Улаз је једна конвертибилна марка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана