Промоција књиге „Гумјера – МÓЈ ПОЛСКИ ДОМ” у „Стакленцу“

В. Ж.
Foto: Г.С.

БАЊАЛУКА - Удружење Пољака Бања Лука организује промоцију књиге „Гумјера – МÓЈ ПОЛСКИ ДОМ” која ће бити одржана у сриједу, 17. маја у Музичком павиљону "Стакленац" у бањалучком парку "Петар Кочић", са почетком у 19.30 часова.

Аутор Данијел Ковч описао је оснивање овог пољског села, долазак и живот досељеника, економске и привредне прилике у селу, те однос Пољака досељеника са околним становништвом и напосљетку - гашење села.

- Мотив за објављивање књиге јесте чињеница да у Републици Српској и даље живи и ради приличан број Пољака потомака некадашњих досељеника, којима ће ова књига бити успомена на претке. Такође, велики број породица које су живјеле у Гумјери, али и многим другим мјестима у Босни и Херцеговини, сада се налази у Пољској и посвећено и континуирано његују сјећање на своје поријекло и на нашу земљу - истакао је Ковч.

О књизи ће говорити:

Данијел Ковч, аутор и предсједник Удружења Пољака Бања Лука, др Гордана Ђурђев Мaлкиевич из Универзитета у Вроцлаву, те Александра Савић, уредница и предсједница Удружења лектора Републике Српске. 

Аутор Данијел Ковч одликован је 2021. године бронзаним крстом заслуга од стране предсједника Републике Пољске, Андрзеја Дуде. Одликовање је уручио амбасадор Републике Пољске у БиХ, Јарослав Линденберг, а кандидован је од стране Амбасаде Републике Пољске у БиХ за допринос у сарадњи Републике Пољске и БиХ, те промоцију пољске културе и традиције у Бањој Луци и БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана