Повратак “Пепељуге” и “Успаване љепотице”

А. Г.
Повратак “Пепељуге” и “Успаване љепотице”

БАЊАЛУКА - Књига “Најлепше бајке Шарла Пероа” биће објављена у издању београдске “Лагуне”.

- Ово је прелепа књига пуна дивних илустрација и незаборавних јунака, која ће децу повести у чудесан свет бајки Шарла Пероа - најавио је издавач.

Међу корицама смјестиле су се бајке “Успавана љепотица”, “Краљевић Чуперко”, “Црвенкапа”, “Пепељуга”, “Плавобради”, “Гризелда”, “Три жеље”, “Принцеза у магарећој кожи”, “Мачак у чизмама”, “Виле” и “Палчић”.

Шарл Перо је био француски књижевник и академик. Рођен је 12. јануара 1628. године у Паризу, а умро 16. маја 1703. године у родном граду. Сматра се оцем до тада новог жанра у француској књижевности - бајкама, које су настале на темељу народних прича. Инспирисана његовим бајкама браћа Грим су стотину година касније објавила своје бајке. Перо је био једна од најважнијих личности на француској књижевној сцени 17. вијека, а данас су његове бајке, дијелом захваљујући бројним екранизацијама, међу најпопуларнијим књигама на свијету.

Његова породица припадала је богатој аристократији па се Перо школовао у престижним школама и завршио студије права. Кренувши стопама свог оца и старијег брата Жана, постао је владин чиновник. Учествовао је у формирању француске Академије наука и обнови Ликовне академије. Године 1669. успио је да убиједи краља Луја ЏИВ да у башти лавиринту код дворца Версај постави 39 фонтана, које представљају исто толико Езопових басни. Радови су трајали од 1672. до 1677. године. Све фонтане су биле осликане призорима из Езопових басни, а поред сваке од њих исписан је афоризам Исака де Бенсерадеа, који се односи на одговарајућу басну. Одржавање лавиринта било је веома скупо, стотину година касније фонтане су уклоњене, а он је претворен у парк под именом “краљичин врт”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана