Писац Урош Петровић: Постављање загонетки посебна грана књижевности

Александра Глишић
Писац Урош Петровић: Постављање загонетки посебна грана књижевности

БАЊАЛУКА - Загонетна питања би требало да буду смислена и захтевна, јер не постоји нешто што је много лако а да је много вредно. Постављање занимљивих питања и загонетака сматрам посебном граном књижевности, дакле уметности.

А решавање? Брушење ума на било какав начин, чини га моћнијим на свим фронтовима.

Овим ријечима књижевник Урош Петровић, аутор седамнаест књига за дјецу и младе, објашњава како настају његове приче-мозгалице и романи у загонеткама. Из његовог пера изашле су фантастичне приче, а књиге су му објављиване у Италији, Мађарској, Македонији, Словенији, Чешкој, Румунији, Грчкој...

Писац књига које помјерају границе у савременој српској литератури данас у 12 часова дружиће се са читаоцима у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци. 

- Чак и сада, док ово пишем, периферним видом видим нешто што би могло изазвати надахнуће, понешто и чујем. Пуно путујем, упознајем велики број људи, предела, животиња, биљака и гљива. Уз такво живљење, теже би било избећи гомилу утисака, него их попримити. Понекад ми се чини да их буде и толико да их је немогуће средити - каже Петровић по чијем награђеном роману “Пети лептир” је снимљен први 3Д дугометражни играни филм у историји српске кинематографије.

Присјетио се када је схватио да жели да буде писац. 

- Било је неколико преломних тренутака - од једног посебног поветарца на београдском Сајму књига до неких нејасних, одсањаних повода. Позив нисам бирао свесно. Пишем седамнаест година, ако се рачуна писање само онога што је објављено - прича писац за кога је тренутак када му је објављена прва књига један од најбољих осјећаја.

Никада, истиче, не покушава да утиче на своје читаоце. 

- Пишем оно шта ми се пише, а ако се испостави да то на неки начин утиче на оне који то читају - утолико боље. Моја нова књига биће приповест о једном посебном месту, за посебну децу - открива Петровић савјетујући младим писцима да пишу само оно што им је занимљиво.

Књиге овог аутора познате су и по занимљивим илустрацијама.

- Волим ликовну уметност и уживам у сарадњи са великим мајсторима цртања. Све моје књиге су илустровали уметници чије је умеће препознато и у свету. Добар текст сасвим лепо функционише и без цртежа, али ја их једноставно волим - истиче писац коме је у школи омиљен предмет био ликовно, које га подсјећа на алхемију јер “можеш да нацрташ, дакле створиш, шта год замислиш”. 

У неколико његових дјела као главна јунакиња појављује се дјевојчица Марта Смарт. 

- Име Марта је после серијала мојих књига доживело значајан статистички раст. Данас постоје многе бистроумне Марте, свуда око нас - примјећује Петровић. 

Он је са доктором Ранком Рајовићем коаутор иновативног програма за образовне и васпитне установе “НТЦ систем учења”, који се примјењује у више од петнаест земаља Европе. 

- Да сам данас ђак и да се сусретнем да досадним лекцијама прво бих разним техникама учинио све то себи занимљивим, па онда покушао да научим. Све је онакво каквим га сами видимо - каже Петровић. 

Нови роман “Страховита књига” објавио је у априлу ове године. 

- “Страховита књига” управо служи за превазилажење страхова. Одговори су помало скривени међу њеним страницама, али су тамо - указује Петровић. 

Када пише користи све чиме располаже јер сматра да само тако вриједи живјети и радити. Има и одговор зашто дјеца и млади много воле његове књиге. 

- Можда ме читају баш зато што их нико не тјера на то - сматра Петровић, добитник већег броја најпрестижнијих награда за књижевност за младе и један од 20 креативних амбасадора Србије, у оквиру пројекта “Србија ствара”.
 

Чајеви уз класичне ноте 

- Дрво гинка често помињем у својим књигама јер је заиста чудесно. Постоји неколико разлога за славу ове биљке, а један је и чај од гинка. Живимо у добу када у најближој продавници можемо да купимо на десетине врста најбољих чајева - од отмених британских комбинација до лековитих трава са наших простора. Препоручујем их уз тиху класичну музику - каже Урош Петровић.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана