Књига “Београдски акварел” Љубице Кубуре представљена у Бања Луци: Бајковите приче о аутентичним људима

Илијана Божић
Књига “Београдски акварел” Љубице Кубуре представљена у Бања Луци: Бајковите приче о аутентичним људима

БАЊАЛУКА - Збирка “Београдски акварел” Љубице Кубуре, колаж бајковитих прича о аутентичним и обичним људима Београда, представљена је читаоцима јуче у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци.

Ријеч је о ауторкиној првој књизи, а која је доживјела треће допуњено издање, које је састављено од 30 кратких прича.

Говорећи о књизи књижевница Љубица Кубура је нагласила да су то приче о људима Београда, о аутентичним људима које срећемо сваког дана те да ту нема историјских личности нити неких о којима су многи раније писали.

- То су обични људи са маргине који су посебни и који су ми баш због тога били инспирација. То је Београд, оне улице које волимо, без обзира на то где живимо. Али ово нису приче о граду, ово су приче о људима који су се нашли у њему, јер Београд окупља људе са свих страна и то је део његових чари, та чињеница да су сви добродошли - објаснила је она.

Истакла је да свака прича има свог јунака те да сви имају нешто заједничко.

- Сви они су меланхолични, хипохондрични и аутентични, али збирка на крају оставља позитиван утисак и подсећа на нека стара времена зато што су љубави у њој искрене. Људи су закључили да тога данас нема па онда често кажу да књига више личи на прошлост него на садашњост. Пишем о искреним љубавима и правим вредностима, а људи их очигледно не проналазе у данашње време па зато све људе ова књига вуче на прошлост, а не на садашњост - испричала је Кубура.

Говорећи о том духу прошлих временима објаснила је да јој се чини да смо се данас сви стопили у исту слику.

- Сви имамо исте косе, фризуре, носеве, трудимо се да не искачемо из тог пожељног обрасца понашања. Моји јунаци су све супротно од тога и мислим да нам баш то и фали и да подстиче аутентичност код сваког од нас - казала је Кубура.

Додала је да тренутно завршава нови роман који већ дуго пише с много одговорности.

О списатељици

Љубица Кубура је аутор многобројних кратких прича, које су награђиване на регионалним и домаћим конкурсима. Пише колумне за домаће портале. Сценариста је представе “Човек у црвеном оделу” која је премијерно изведена у Позоришту Славија 16. маја 2012. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана